3 locuri deosebite din Neamț – Cetatea Neamț, Curtea Domnească din Piatra Neamț, Cheile Bicazului
Cetatea Neamț sau Cetatea Neamțului este o cetate medievală din Moldova situată în apropierea orașului Targu Neamț și la aproximativ 46 km de orașul Piatra Neamț. Cetatea se numără printre puținele monumente medievale din teritoriile românești cu un renume atât de mare. Faptele istorice petrecute aici, consemnate în documente și cronici, dar mai ales în lucrările unor scriitori și în însemnările unor istorici de prestigiu din ultimii 150 de ani, au creat o imagine aparte acestei fortărețe. Colecțiile Cetății Neamț au fost redeschise din vara anului 2009, astfel că, vizitatorii au acum ocazia să admire următoarele săli restaurate ale cetății: Sala Armelor, Sala de Sfat și de Judecată, Camera Domnițelor, Paraclisul „Sfântul Nicolae”, Camera Pârcălabului și Monetăria.
Curtea Domnească din Piatra Neamț. Ctitorie moştenită de la Domnitorul Ştefan cel Mare, din perioada 1468-1475, reprezintă o veritabilă efigie de nobleţe. Prin armonia formelor şi decoraţiunilor exterioare, prin monumentalitatea lipsită de stridenţe, ansamblul ilustrează pe deplin frumuseţea stilului arhitectural moldovenesc din perioada ştefaniană. Turnul, care măsoară 19 m înălţime, a fost ridicat în 1499 şi a devenit prin timp simbolul oraşului. De acolo de sus poţi vedea întreaga urbe a Pietrei Neamţului. Pe acelasi platou, in imediata apropiere a Curtii Domnesti, se pastreaza in forma ei aproape initiala Biserica „Sfantul Ioan“ – Domnesc, zidita intre anii 1497-1498. Monumentala si eleganta, constructia bisericii este caracteristica stilului arhitectural moldovenesc din acea perioada, ridicandu-se, prin aspectul ei, la valoarea unei veritabile opera de arta. La exterior, ne incanta privirea contrastul dintre sobrietatea zidurilor de piatra si vivacitatea coloristica a braurilor de caramizi si discuri smaltuite care se suprapun intr-o simetrie deosebita.
Cheile Bicazului. Situate pe DN 12C Bicaz – Gheorghieni, imediat după localitatea Bicaz Chei, Cheile Bicazului, întinse pe o distanță de aproape 8 km, leagă județele Neamț și Harghita și este una dintre cele mai mai spectaculoase și atrăgătoare zone turistice ale țării. Tot drumul din Cheile Bicazului este format de serpentine, după fiecare curbă afli peisaje de o rară frumusețe. Privirea urmărește apa care sare înspumată peste pietre, șipotul ei ne umple urechile de sunetele micilor cascade, apoi urcă spre înălțimi amețitoare, urmărind fiecare colț de stâncă. Pereții de calcar ai stâncilor ascund peșteri (Peștera Neagra – 35 m lungime, Peștera Cascada – 69 m) și avene (Licas, Avenul cu trei intrări). Toate micile cursuri de apă afluente Bicazului fac la rândul lor alte chei: Cheile Lapoșului, Cheile Șugăului, Cheile Bicăjelului. Cheile Bicazului fac parte din Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș.
Scrie raspunsul tau!