Traditii de Paste la Neamt
Sarbatoarea Pastelui reprezinta pentru credinciosi una dintre cele mai importante sarbatori crestine. De aceea, in fiecare an in aceasta perioada fiecare crestin respecta cu sfintenie traditiile de pasti si se pregateste pentru a intampina Lumina Invierii. Conform traditiilor din judetul Neamt , cu doar cateva saptamani inainte de Paste gospodinele trebuie sa faca curatenie generala in gospodarie, dupa care toata familia trebuie sa-si reinoiasca ceva din tinuta vestimentara. In saptamana dinaintea acestei sarbatori oamenii participa in fiecare seara la deniile oficiate de biserica. Importanta este si ziua de vineri din saptamana mare, zi in care se merge la biserica si se trece pe sub Sfantul Aer, adica masa pe care este asezata icoana care reprezinta pe Mantuitor coborand in mormant.
In noaptea de inviere fiecare crestin tine in mana o lumanare aprinsa cu lumina sfanta adusa de preot de pe masa Sfantului Altar si pe care o duce aprinsa acasa dupa slujba. Lumanarea reprezinta simbolul Invierii, al biruintei vietii asupra mortii si a luminii lui Hristos asupra intunericului pacatului si este pastrata tot timpul anului pentru a putea fi aprinsa la necazuri.
Creatii culinare traditionale destinate Sarbatorilor de Paste sunt ouale incondeiate, mielul si pasca. Ouale reprezinta mormantul lui Isus Hristos, care s-a deschis la Invierea sa din morti si prin ciocnirea lor crestinii isi spun “Hristos a Inviat!” “ Adevarat a Inviat!” ,deoarece exista credinta ca ei se vor intalni pe lume cealalta. Pasca se face doar odata pe an si are o forma rotunda umpluta cu branza pe care este asezata din aluat impletit o cruce. Mielul este pregatit pentru ca il reprezinta pe Iisus Hristos care s-a jertfit pentru pacatele oamenilor si a murit asemeni unui miel nevinovat.
In tinutul Neamtului se gasesc o parte din vechile manastiri ale Moldovei, veritabile monumente istorice si religioase care pastreaza cu sfintenie traditiile Sfintei Sarbatori de Pasti. An de an acestea sunt o destinatie atractiva pentru turistii care doresc sa traiasca si sa isi asume in mod autentic sarbatorile crestine. Daca vrei sa redescoperi trairea si emotia reintalnirii cu frumusetea traditiilor si a naturii poti veni la Neamt si participa la sfintele slujbe, dar si la realizarea mancarurilor specifice si a oualor incondeiate.
Scrie raspunsul tau!