Home » Biserici, Mănăstiri, Obiective turistice, Pelerinaje la mănăstiri, Promovare Turistică

15 motive să vizitezi Județul Neamț – VI

7 September 2017 0 Comentarii

 

VI – Mânăstirile din Neamţ

 

Mânăstirile din zona Neamţului dăinuie semețe, trecând peste timpuri, peste orânduiri, peste neamuri şi generaţii, ca şi cum ar fi existat dintotdeauna.O asemenea dovadă a credinţei româneşti este şi Mânăstirea Neamţ, una dintre cele mai vechi mânăstiri din Moldova şi o nestemată a Ortodoxiei Româneşti. Situat în comuna Vânători Neamț, în apropierea orașului Târgu Neamţ, complexul mânăstiresc cuprinde biserica, care datează din secolul al XIV-lea, un muzeu şi o bibliotecă ce datează de la sfârşitul secolului al XIV-lea şi care număra în anul 1862 peste 12.000 de volume, mărturii despre importante fapte istorice, teologice, culturale şi artistice medievale. Mânăstirea Neamţ este rezultatul ctitoriilor succesive din sec. XIV-XV ale lui Petru Muşat, Alexandru cel Bun şi Ştefan cel Mare. Un loc plin de istorie şi sfinţenie te aşteaptă să-i calci pragul, cu pioşenie şi gând bun în suflet. Aici, parcă timpul stă pe loc și lasă drumețului răgaz de liniștire și reculegere.

Pornind de la cea mai veche manastire din Moldova, Manastirea Neamt, construita in sec al XIV lea de Musatini si continuand apoi cu Manastirea Bistrita ctitorita de Alexandru cel Bun in sec al XIV unde se gaseste si locul de vesnica odihna a voievodului, regasim in tinutul Neamtului inceputul monahismului romanesc.

Urmeaza ctitoriile lui Stefan cel Mare din secolul al XV lea, Manastirea Tazlau (1487) si Manastirea Razboieni (1496). Tot in acest secol iau fiinta inca trei vestite si faimoase asezari sihastresti care au contribuit la tezaurul spiritual al judetului Neamt. Este vorba despre „Schitul lui Iosif” devenit Manastirea Bisericani, ctitorita de Bogdan al III lea si Petru Rares, apoi Manastirea Agapia Veche, ctitorita mai tarziu tot de Petru Rares, iar cea de a treia asezare este „Schitul lui Silvestru” construit in jurul Muntelui Ceahlau.

Din secolul al XVI lea dainuie alte trei manastiri celebre in Moldova: ctitoria lui Alexandru Lapusneanu din anul 1560 – Manastirea Pangarati (cunoscuta pentru arhitectura unica in Romania, fiind vorba despre doua biserici construite una peste alta), ctitoria lui Petru Schiopul din anul 1574 – Schitul de la Valeni si Schitul lui Zosima care prin dania vornicului Nestor Ureche a devenit in anul 1602 Manastirea Secu.

Secolul al XVII lea este marcat de construirea sihastriilor si schiturilor de pe valea Bistritei si vatra Ceahlaului. Este vorba de: Schitul Peon din 1623, Schitul Hangu ctitoria lui Miron Barnovschi din 1627, sihastriile Durau, Casiana, Sofia si Cerebu, Manastirea Agapia Noua din 1644, Schitul lui Atanasie din 1655 care a devenit in anul 1734 Schitul Sihastria Secului.

Prin construirea in secolul al XVIII lea a noi schituri si manastiri, tinutul Neamtului devine unul dintre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj din Romania. Astfel, asezarile monahale se intregesc cu: Schitul Pocrov din anul 1714, Schitul Almas din anul 1715 devenit apoi Manastirea Almas, Schitul Sihla din 1730, Schitul Vovidenia din 1754, Schitul Horaicioara din 1763 si Schitul Tibucani din 1764. Tot in acest secol ia fiinta si Manastriea Varatec, ctitorita in anul 1785.

In secolul al XIX lea se construiesc alte trei mari manastiri in Moldova care formeaza impreuna cu celelalte manastiri din Neamt adevarate oaze de liniste si de rugaciune catre Dumnezeu: Schitul Icoana care dateaza din anul 1823, Manastirea Horaita ctitorita in anul 1830 si Schitul Tarcau construit in anul 1833.

Mostenirea spirituala si istorica oferita romanilor de  manastirile din Moldova, judetul Neamt, este de nepretuit. Fie ca esti impresionat de aceste locatii ca si locuri incarcate de semnificatie religioasa sau interesat de importanta istorica si arhitecturala a manastirilor din Neamt, vei avea cu siguranta ce vedea si povesti prietenilor.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.