Cetatea Noua a Romanului
Locatie: Cetatea noua a Romanului este situata la aproximativ 5 km de orasul Roman, pe malul stang al Siretului, in apropierea confluentei cu Moldova, langa actualul sat Gadinti.
Construita: in anul 1466 de voievodul Stefan cel Mare
Descriere:
Construita de Stefan cel Mare, Cetatea Noua de la Roman a fost o adevarata fortificatie de piatra si un punct de rezistenta pentru partea de sud a tarii. Este singura cetatea care nu a fost ridicata pe un loc greu accesibil, asemenea celorlalte cetati din perioada medievala si a fost alcatuita dintr-un nucleu de ziduri. Aceste ziduri erau inconjurate de un sant de aparare, cu o latime de 30-60 m, obtinut prin abaterea apelor Siretului si pavat cu lespezi de piatra.
Asezata pe un teren nisipos si instabil, constructia cetatii a necesitat amenajarea unui pat de barne, peste care s-au turnat temeliile constructiilor de piatra. Cele sapte turnuri circulare ale cetatii au fost legate prin ziduri construite dupa un plan stelat.
In anul 1476, Cetatea Noua a Romanului a fost distrusa de armata otomana aflata sub conducerea lui Mohomed al II lea si refacuta in anul 1478. In anul 1483, cetatea a fost din nou intarita prin ridicarea unor ziduri cu turnuri circulare in fata intrarii, dar si a unui turn rectangular situat pe latura de sud a cetatii, latura care nu era protejata de apa Siretului.
De-a lungul timpului, Cetatea Noua a Romanului a jucat un rol important in sistemul defensiv al Moldovei. Dumitrascu Cantacuzino, in anul 1675, la ordinul vizirului va distruge cetatea care devine inutilizabila si inceteaza sa mai fie mentionata in istorie. Treptat, zidurile fortaretei s-au risipit, astazi se mai pastreaza doar temeliile de piatra adanc infipte in malul Siretului, marturii ce au stat la baza cercetarilor arheologice.
Scrie raspunsul tau!