Muzeul etnografic Vasile Găman – comuna Vînători-Neamț
Muzeul etnografic
Vasile Găman
Meşterul Vasile Găman s-a născut în anul 1936, în satul Lunca, comuna Vînători-Neamț, unde domiciliază și în prezent. Dedicându-se în totalitate lucrului în lemn şi colecţionării de obiecte şi unelte care amintesc de viaţa satului românesc, meşterul a reuşit prin munca sa de o viaţă să expună lucrările sale şi colecţia într-o casă-muzeu.
Pasionat de istorie, meşterul a “brodat” în lemn pe porţile de la intrarea în casa muzeu nenumărate chipuri de voievozi români, cum ar fi: Burebista, Decebal, Traian, Ştefan cel Mare şi Mihai Viteazul. Obiectele lucrate de către meșterul Vasile Găman sunt, pe lână piese bisericești ca strane, catapetesme, cruci, troițe, ce pot fi admirate în peste 40 de biserici din țară, și piese de mobilier casnice ca blidare, scaune, fotolii, porți, uși și ferestre. Calitatea produselor realizate de meșter este de mare valoare artistică, prin bogăția simbolurilor religioase și laice folosite și prin măiestria execuției.
Colecţia din casa muzeu deschisă în anul 1988 cuprinde peste 3000 de exponate, obiecte şi unelte vechi, cărţi, manuscrise, icoane, costume populare, măşti, medalii, monede, etc. Mulțimea și diversitatea exponatelor ilustrează pasiunea pentru tradițiile oamenilor de pe aceste meleagurile binecuvântate.
Scrie raspunsul tau!