Vechi Manastiri din Judetul Neamt
In judetul Neamt intalnim cele mai vechi, numeroase si impunatoare manastiri din Moldova. Numarul mare de calugari, din muntii Neamtului, ce au sfintit aceste locuri inzestrate de Dumnezeu cu atata frumusete este reflectat in densitatea de lacase de cult intalnite in aceasta zona. Manastirile Neamtului reflecta nu numai viata religioasa din aceasta zona ci si o farama de istorie pur romaneasca.
Pornind de la cea mai veche manastire din Moldova, Manastirea Neamt, construita in sec al XIV lea de Musatini si continuand apoi cu Manastirea Bistrita ctitorita de Alexandru cel Bun in sec al XIV unde se gaseste si locul de vesnica odihna a voievodului, regasim in tinutul Neamtului inceputul monahismului romanesc.
Urmeaza ctitoriile lui Stefan cel Mare din secolul al XV lea, Manastirea Tazlau (1487) si Manastirea Razboieni (1496). Tot in acest secol iau fiinta inca trei vestite si faimoase asezari sihastresti care au contribuit la tezaurul spiritual al judetului Neamt. Este vorba despre „Schitul lui Iosif” devenit Manastirea Bisericani, ctitorita de Bogdan al III lea si Petru Rares, apoi Manastirea Agapia Veche, ctitorita mai tarziu tot de Petru Rares, iar cea de a treia asezare este „Schitul lui Silvestru” construit in jurul Muntelui Ceahlau.
Din secolul al XVI lea dainuie alte trei manastiri celebre in Moldova: ctitoria lui Alexandru Lapusneanu din anul 1560 – Manastirea Pangarati (cunoscuta pentru arhitectura unica in Romania, fiind vorba despre doua biserici construite una peste alta), ctitoria lui Petru Schiopul din anul 1574 – Schitul de la Valeni si Schitul lui Zosima care prin dania vornicului Nestor Ureche a devenit in anul 1602 Manastirea Secu.
Secolul al XVII lea este marcat de construirea sihastriilor si schiturilor de pe valea Bistritei si vatra Ceahlaului. Este vorba de: Schitul Peon din 1623, Schitul Hangu ctitoria lui Miron Barnovschi din 1627, sihastriile Durau, Casiana, Sofia si Cerebu, Manastirea Agapia Noua din 1644, Schitul lui Atanasie din 1655 care a devenit in anul 1734 Schitul Sihastria Secului.
Prin construirea in secolul al XVIII lea a noi schituri si manastiri, tinutul Neamtului devine unul dintre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj din Romania. Astfel, asezarile monahale se intregesc cu: Schitul Pocrov din anul 1714, Schitul Almas din anul 1715 devenit apoi Manastirea Almas, Schitul Sihla din 1730, Schitul Vovidenia din 1754, Schitul Horaicioara din 1763 si Schitul Tibucani din 1764. Tot in acest secol ia fiinta si Manastriea Varatec, ctitorita in anul 1785.
In secolul al XIX lea se construiesc alte trei mari manastiri in Moldova care formeaza impreuna cu celelalte manastiri din Neamt adevarate oaze de liniste si de rugaciune catre Dumnezeu: Schitul Icoana care dateaza din anul 1823, Manastirea Horaita ctitorita in anul 1830 si Schitul Tarcau construit in anul 1833.
Mostenirea spirituala si istorica oferita romanilor de manastirile din Moldova, judetul Neamt, este de nepretuit. Fie ca esti impresionat de aceste locatii ca si locuri incarcate de semnificatie religioasa sau interesat de importanta istorica si arhitecturala a manastirilor din Neamt, vei avea cu siguranta ce vedea si povesti prietenilor.
Scrie raspunsul tau!