Home » Alte evenimente, Evenimente

Ziua Francofoniei, sărbătorită la Biblioteca Județeană

20 March 2018 0 Comentarii

biblioteca-kirileanu

 

 Comunicat de presă

 Ziua Francofoniei, sărbătorită la Biblioteca Județeană

20- 21 martie 2018

 

 

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț sărbătorește, ca în fiecare an, Ziua Internațională a Francofoniei (20 martie), prin momente cultural-educative diverse, menite să promoveze limba franceză, solidaritatea, dialogul și diversitatea culturală, valori ce definesc noțiunea de francofonie.

Astfel, marți, 20 martie 2018, între orele 11.00 și 14.30, elevi ai claselor a VIII-a, a IX-a și a X-a de la Liceul de Arte „Victor Brauner“, coordonați de profesor Lucreția Stroici, vor audia celebrul „Bolero“ compus de francezul Maurice Ravel, de la a cărui apariție și primă reprezentare se împlinesc 90 de ani.
Joi, 22 martie, la ora 13.00, sub genericul „Fêtons la Francophonie sur tous les tons“ („Să sărbătorim Francofonia pe toate tonurile“), elevi ai claselor a V-a de la Școala Gimnazială Nr. 5, coordonați de profesor Grația Preoteasa, vor prezenta operatorii culturali ai Francofoniei prin accesarea resurselor on-line, vor interpreta scenete în limba franceză și își vor demonstra abilitățile oratorice și creativitatea, prin jocuri lingvistice și realizarea unui „Perete al Francofoniei“ („Le Mur de la Francophonie“).
Joi, 29 martie, la ora 13.00, elevii clasei a XII-a E de la Colegiul Național „Calistrat Hogaș“, coordonați de profesor Oana-Raluca Hizan, vor realiza o incursiune în opera scriitoarei Marguerite Yourcenar, personalitate importantă a culturii francofone și prima femeie din Academia Franceză.
De asemenea, în zilele de miercuri, 21 martie, ora 16.00 și 28 martie, de la ora 17.00, la Clubul de conversație în limba franceză, coordonat de profesor Elena David, se vor dezbate subiecte culturale atractive și de interes din lumea francofonă, ilustrate cu secvențe video și muzicale relevante.
Cărți, albume și periodice, reunite într-o expoziție dedicată Zilei Francofoniei, vor putea fi consultate în cadrul Secției de Arte, Multimedia și Carte Străină „Victor Brauner“ a bibliotecii, unde, de altfel, se află colecții generoase de publicații în limba franceză pentru copii, tineri și adulți.
Important de menționat este faptul că anul 2018 are un caracter particular pentru țara noastră, România sărbătorind 25 de ani de când a devenit stat francofon cu drepturi depline (1993).

 

Francofonia

Termenul „francofonie“ a fost introdus în jurul anului 1880, când geograful francez Onésime Reclus l-a folosit pentru a desemna totalitatea persoanelor și a țărilor vorbitoare de limbă franceză.
Înființarea Francofoniei instituționale se datorează inițiativelor ce au aparținut lui Léopold Sédar Senghor (Senegal), Habib Bourguiba (Tunisia), Hamani Diori (Niger) și prințului Norodom Sihanouk (Cambodgia). Aceștia au identificat în factorul lingvistic un potențial important de dezvoltare pentru societățile lor, dar și pentru dialogul intercultural.
Organizația Internațională a Francofoniei (OIF) este instituția ai cărei membri (state sau guverne participante) au în comun limba franceză și anumite valori – diversitatea culturală, pacea, guvernarea democratică, protejarea mediului, drepturile omului, educația etc. În 2018, OIF regrupează 84 de state sau guverne, între care 54 cu drepturi depline, 4 membri asociați și 26 observatori, numărând peste 900 milioane de locuitori de pe 5 continente, ceea ce reprezintă 14% din populația mondială. La data de 20 martie, în fiecare an se celebrează în întreaga lume Ziua Internațională a Francofoniei.
În calitatea sa de membru cu drepturi depline al OIF (din 1993), România se alătură statelor care sărbătoresc Ziua Internațională a Francofoniei. Evenimentul este, astfel, marcat atât în țară, cât și peste hotare, fiind organizat de către misiunile diplomatice și marcat printr-o serie de manifestări culturale, artistice și științifice, care se desfășoară, deseori, pe parcursul unei săptămâni sau chiar al unei luni întregi, în preajma zilei de 20 martie. Aceste acțiuni au drept scop promovarea imaginii României, bogăția sa culturală și contribuția sa în reflectarea valorilor francofone.

 

Director-manager,

Mihaela Mereuță

 

Foto:

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.