Ținutul zimbrului din Neamț- destinație premiată la nivel mondial
Ținutul zimbrului din Neamț- destinație premiată la nivel mondial
Parcul Natural Vânători Neamț este singurul loc din Europa în care zimbrul, simbol heraldic al Moldovei și cel mai mare animal de uscat de pe continent, poate fi vizitat în toate cele trei forme de habitat: în libertate, în pădurile din zona Parcului, în grădina zoologică a Parcului (unde sunt 6 zimbri), dar și în semi-libertate, în țarcul de aclimatizare (unde sunt, în prezent, 14 zimbri).
Eliberarea zimbrilor şi reintroducerea acestei specii legendare în pădurile din Neamţ a început în primăvara anului 2012, când au fost eliberați 5 zimbri, 3 masculi şi 2 femele. În prezent, după 6 ani, în zona parcului sunt peste 36 de zimbri în libertate, dintre care 12 au apărut pe lume chiar în acest spațiu, într-un areal de peste 70 de mii de hectare.
Acțiunea de repopulare a rezervației aparține proiectului “Îmbunătăţirea stadiului de conservare a speciei zimbrul în Parcul Natural Vânători Neamţ”, finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională în perioada aprilie 2010 – martie 2013. În viitor, se dorește ca toată partea nordică a Carpaților Orientali să poată asigura existența unei populații viabile de zimbri.
Ca urmare a tuturor inițiativelor întreprinse până acum, în septembrie 2017 destinația turistică Ținutul Zimbrului este inclusă în Top 100 de Destinații Sustenabile, singura destinație din România premiată la acest concurs, la care au participat 57 de țări, evaluate de un grup de aproximativ 60 de experți. Competiția a fost organizată la nivel global de către Green Destinations în cooperare cu alte 20 de organizații internaționale interesate de turismul sustenabil.
Turiștii sunt așteptați în Parcul Natural Vânători Neamţ, unde pot vedea zimbrii în toate habitatele lor, chiar și pe cei aflați în libertate, cu puțin noroc, printr-un program special de monitorizare.
Scrie raspunsul tau!