Home » Meșteri populari, Obiceiuri, tradiții și meșteșuguri
,

Maria Robu – mester popular din Sabaoani, judetul Neamt

30 June 2010 2 Comentarii

mester-popular-maria-robu-sabaoaniComuna Sabaoani este cea mai mare asezare rurala din judetul Neamt si una din cele mai vechi si mai mari comunitati catolice din Moldova, reprezentand centrul de greutate al acesteia. Cu o populatie de peste 11.000 de locuitori, comuna Sabaoani este situata in nord-estul judetului Neamt, la 8 km departare spre nord de orasul Roman.

In aceasta vatra plina de istorie se pastreaza si inca se mai folosesc si astazi tehnicile mestesugurilor traditionale pentru realizarea obiectelor taranesti folosite in gospodarii. Aici, cel mai des intalnit mestesug este cel al torsului si al tesutului cu ajutorul caruia sunt realizate tesaturile. Acestea sunt lucrate in gospodarii de catre femei si au un rol deosebit in locuinta traditionala, reprezentand totodata si cele mai importante obiecte decorative din casa.

Localizare pe Google Maps

Pentru a pastra si pune in valoare aceste traditii populare, doamna  Maria Robu mester popular din comuna Sabaoani, prin atelierul ei “Centru de Tapiserie” initiaza anual peste 100 de copii in tainele acestor mestesuguri. Cu multa rabdare si migala mesterul popular Maria Robu transmite mai departe secretul acestor mestesuguri, mentinand astfel vie traditia populara a acestor locuri.

Tesaturile din aceasta zona au culori mai putin aprinse: verde deschis, visiniu, negru si decoratii vegetale. Firele folosite pentru tesut sunt de origine animala: lana oilor, parul caprelor, borangic sau de origine vegetala canepa, bumbac si in. Motivele folosite la tesaturi  ca decoratii sunt pomul vietii, coarnele berbecului sau motivele florale.

Maria Robu -  mester popular din Sabaoani Maria Robu -  mester popular din Sabaoani Maria Robu -  mester popular din Sabaoani Maria Robu -  mester popular din Sabaoani Maria Robu -  mester popular din Sabaoani
Maria Robu -  mester popular din Sabaoani Maria Robu -  mester popular din Sabaoani Maria Robu -  mester popular din Sabaoani Maria Robu -  mester popular din Sabaoani Maria Robu -  mester popular din Sabaoani
Maria Robu -  mester popular din Sabaoani Maria Robu -  mester popular din Sabaoani

Intalnim aici, ca si tesaturi specifice pentru aceasta vatra a Moldovei, urmatoarele obiecte folosite atat pentru uz in gospodarie cat si in scopuri decorative:
Traistutele – acestea sunt lucrate la razboaie de tesut din lana si fir de canepa, in diferite modele si culori folosindu-se motivele populare din zona Sabaoani.
Tapiserii – folosite si astazi ca ornamente de perete sunt lucrate cu fir de lana si canepa. Motivele care sunt lucrate pe aceste tapiserii sunt pomul vietii, motivele florale si coarnele berbecului.
Camasa (ie) populara – folosita ca piesa a costumului popular traditional sunt lucrate  din tesaturi foarte fine cu diverse motive decorative ce pot fi regasite in jurul gatului, pe umeri si maneci, pe piept si marginea poalelor.

Toate aceste obiecte sunt lucrate de catre mesterul popular Maria Robu impreuna cu tinerii care sunt initiati in aceste mestesuguri la atelierul “Centrul de Tapiserie”de la Clubul Copiilor din Sabaoani. O parte din obiectele care pun in valoare mestesugurile din aceasta zona pot fi admirate la Muzeul Diecezan al Catolicilor din Moldova situat in cadrul vechiului complex monahal de la Sabaoani.

Locatie atelier: din soseaua care leaga Hanu Ancutei de Roman se face la dreapta spre centrul comunei Sabaoani, se merge 2 km pana la Clubul Copiilor unde se afla Centrul de Tapiserie
Tel mester popular: 0761507923

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

2 Comentarii »

  • Albu C. a spus:

    Am fost si eu acolo. D-na Maria Robu este prin excelenta un om talentat in astfel de mestesuguri. Camesi, traistute traditionale si multe alte obiecte de traditie se gasesc in minunatul atelier din Sabaoani, toate faurite de mana unui om extraordinar. Felicitari Doamnei Robu!!

  • Psca Sorin a spus:

    Frumos, de-ar fi in fiecare sat\localitate oameni ca Maria Robu sa invete copii ce inseamna traditile romanesti si sa fie mandri ca sunt romani. Dar cred ca si is multi oameni care ar dori sa initieze asemenea activitati dar din cauza sistemului de la noi din tara nu pot face mare lucru. Si mi-e mila de acei oameni care doresc sa faca ceva in tara asta dar din cauza hotilor de la putere sau din cauza prostiei lor nu fac nimic sa ajute aceste persoane sa transmita mai departe cunostintele lor. Traditiile noastre se pierd incet dar sigur! Si mie mi-ar fi placut sa am o Maria Robu care sa ma invete tainele mestesugului romanesc, rabdare si pasiune ar fi din plin pentru ca produc si eu lucrari facute de mana: http://www.ciudateniirusticesorin.blogspot.com

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.