Pelerinaje la manastirile din Moldova: de la Schitul Sihla la Schitul Daniil Sihastrul
Schitul Sihla este situat la 6 km de Manastirea Sihastria intr-o poiana din sud-estul muntilor Stanisoarei, zona cunoscuta local si sub denumirea de Muntii Sihlei. Frumusetea acestui loc dar si singuratatea desavarsita a acestor munti au atras de-a lungul timpului, numerosi sihastri care s-au nevoit in aceste locuri. Drumul nostru porneste de la Schitul Sihla, de la crucea construita deasupra bisericii vechi si se continua spre Schitul Daniil Sihastrul asezat in apropiere de „Rapa lui Coroi” nu inainte de a ne conduce inca odata pe la Pestera Sf Teodora.
Schitul Sihla a fost infiintat in anul 1725 in amintirea Sfintei Cuvioase Teodora care prin viata traita timp de aproape 40 de ani intr-o simpla pestera din acesti munti reprezinta un model de viata pustniceasca. Dupa ce mai privim inca odata peisajul in care este situat schitul Sihla, coboram pe o poteca ce serpuiestie printre bolovani mari pana la pestera Sf Teodora. Apoi, traseul continua pe drumul forestier ce duce la Manastirea Sihastria,pana la indicatorul ce ne anunta ca trebuie sa intram din nou in padure, spre Schitul Daniil Sihastrul. Accesul catre acest loc se face pe jos, dupa un drum de 1,5 km si incepe prin traversarea unui mic podet.
De aici, pasii iti sunt calauziti pana la schit de catre crucile albe, semnele alese de calugari ca marcaje pentru copacii. Din cand in cand pe poteca sunt asezate invataminte ale sfintilor parinti, astfel incat drumul pelerinului care se incumeta sa descopere aceste locuri de pustnicie sa reprezinte si o meditatie a sufletului.
Poze de pe traseul Schitul Sihla – Schitul Daniil Sihastrul
Poteca strabate mai multe locuri cu vegetatie luxurianta, in care verdele muschilor si a frunzelor iti incanta privirea. Pe drum sunt amenajate bancute din lemn pe care te poti odihni si in acelasi timp poti sa admiri frumusetile ce te-nconjoara. Daca vrei sa te racoresti si sa bei apa poti sa poposesti un pic la Izvorul Tamaduirii care este amenajat chiar inainte de a ajunge la schit. De aici, poti sa zaresti turla bisericii si ultimul urcus pe care il mai ai de facut pentru a intra in incinta Schitului Daniil Sihastrul.
Schitul a fost construit prin efortul deosebit al credinciosilor care au carat cu spatele materialele de constructie aproximativ 2,5 km. Alimentele si cele trebuincioase pentru existenta calugarilor la Schitul Daniil Sihastrul sunt carate de catre un magarus. La schit sunt 5 calugari care cu multa dragoste de Dumnezeu si cu sprijinul credinciosilor reusesc sa dea viata si frumusete acestui loc oricum minunat din creierul muntilor.
Viata in aceste locuri unde se ajunge doar pe jos, nu este deloc usoara. De aceea, cand mergeti la schitul Daniil Sihastrul respectati padurea si pe acesti oameni care de fiecare data te primesc cu bratele deschise si te aseaza la masa.
Citeste si despre cele mai cunoscute manastiri din Moldova situate in judetul Neamt.
Pentru cei ce doresc mai multe detalii despre acest minunat schit, adresa de website a schitului este: http://schituldaniilsihastrul.wordpress.com
Scrie raspunsul tau!