Manastirea Varatec – Judetul Neamt
Manastirea Varatec este situata in comuna Agapia, apropae de manastirea Agapia, la 12 km sud-vest de orasul Targu Neamt si la 40 km de orasul Piatra Neamt, intr-o mica depresiune de la poalele Muntilor Stanisoara, adapostita de culmea Dealul Mare, la o altitudine care nu depaseste 460 m.
Anul constructiei: ctitorita in anul 1785 de Maica Olimpiada
Adresa: sat Varatec, com Agapia, jud Neamt, cod postal 617013
Tel: 0233416333
Hramul manastirii Varatec: “Adormirea Maicii Domnului” (15 august)
Manastirea Varatec – scurt istoric
Maica Olimpiada, calugarita in fostul Schit Topolita, intre ani 1781-1785, intemeiaza o mica isihie in poiana Varatec. Prima stareta randuita la Manastirea Varatec a fost maica Nazaria de la Durau. In anul 1808, cand numarul monahilor a crescut, a inceput constructia din piatra a actualei biserici “Adormirea Maicii Domnului” si a zidurilor care o inconjoara, care au fost finalizate in anul 1812. In anul 1821, manastirea Varatec a fost jefuita iar calugaritele izgonite sau ucise, insasi maica Olimpiada a reusit cu greu sa scape, refugiindu-se la Manastirea Secu.
Manastirea Varatec: poze
Click aici pentru a vedea toate albumele foto
Arhitectura bisericii manastirii Varatec imbina elementele traditionale ale stilului moldovenesc din secolele XV-XVI cu influente straine din secolele XVII-XIX. Biserica are forma de nava, cu doua turle rotunde si foarte inalte cu acoperis in forma de clopot si cu bazele poligonale. Fatadele bisericii de la Varatec sunt netede si simple, inconjurate pe sub stresine de un brau de ocnite oarbe. Biserica are un exonartex suprapus vistieriei, pronaosului, naosului si altarului, iar pe partile laterale ale exonartexului, se afla două pridvorase rotunde, cu acoperisul bulbat.
Fresca originala din interiorul bisericii de la Varatec a fost terminata in anul 1841 si refacuta in anul 1882 in stil neobizantin de catre pictorii I. Ioan si D. Iliescu. Catapeteasma bisericii a fost sculptata in lemn de tisa si suflata cu aur, iar zidurile manastirii au fost construite in prima jumatate a secolului al XIX-lea la care s-au adaugat un refectoriu din piatra, celule noi si turnul de la poarta.
In anul 1900, un puternic incendiu a mistuit acoperisul bisericii si cele doua turle de lemn care nu au mai fost reconstruite, dar si o mare parte din chilii. Complexul de cladiri care se afla in prezent in incinta manastirii Varatec a fost construit dupa incendiul din 1900. In forma initiala s-au pastrat doar zidurile care inconjoara manastirea ridicate in perioada 1808-1812. Intrarea in ansamblul manastiresc de la Varatec se face prin bolta turnului clopotnitei: in fata veti vedea biserica, in stanga muzeul manastirii Varatec ce adaposteste Colectia de Arta Veche Bisericeasca de la Manastirea Varatec iar in dreapta chiliile si camerele de oaspeti.
Ansamblul monahal de la Varatec mai cuprinde Biserica “Sfântul Ioan Botezatorul” – secolul XIX, lânga care se gaseste mormântul lui Veronica Micle si Biserica “Schimbarea la Fata” – secolul XIX. Manastirea Varatec se alatura manastirilor celebre din nordul moldovei si chiar daca dateaza dintr-o perioada mai recenta decat Bistrita, Neamt sau Agapia, Manastirea Varatec are rolul ei bine definit in istoria romaneasca.
Dear Sabine,
We can not pass on detailed information about the tourist attraction that interests you because it is not in the administration of our institution. However, we can provide you with the coordinates of the Monastery of Văratec and we suggest that you contact directly the representatives of the monastery:
Address – Commune Agapia, Village of Varatec, Neamt County Tel: +40 (233) 416.333 or +4 (0233) 244.616
GPS coordinates: 47 ° 8’27.91 “N, 26 ° 16’12.92″E
Contact person: Crusade Iosefina GIOSANU, Tel: +40 (233) 245.175
According to our knowledge, if you decide to visit the monastery, you will probably be accommodated in one of the convent houses nearby the church. We wish you a pleasant stay in Neamţ!
Dear Sir or Madam,
I would like to spend around one week at your guest house for vacation,
preferably August 22 until 29. Is it possible for a woman? What´s the price?
Looking forward to hearing back from you. Many thanks in advance.
Kind regards,
Sabine Görtz
imi este foarte dor sa marg la manastirile din neamt nu am mai fost de 3o de ani sper ca bunul dumneezeu sami ajute ca anul viitor sa ajung acolo sanatate multa tuturor maicutelor
IN ACEASTA MANASTIRE …POTI SA ZICI CA ESTI IN RAI.SA NE RUGAM CA BUNUL DUMNEZEU SA DE-A TUTUROR MAICUTELOR DIN ACEASTA MANASTIRE,IERTARE DE PACATE,SANATATE SI MANTUIRE
Directia spre manastirea Varatec este 12km sud-vest fata de Targu Neamt.
Ar fi bine sa corectati si pe URL: https://www.viziteazaneamt.ro/2009/09/manastirea-varatec-judetul-neamt/
imi este foarte dor de varatec.traiesc departe la 3000km,departare.nu pot trai fara acele amintiri frumoase ale copilariei mele acolo.hrana spirituala,curatenia sufletului,le caut mereu acolo unde am invatat,ca oriunde ne aflam credinta ne intareste in toate.cu multa admiratie si respect par.catana constantin .
Scrie raspunsul tau!
Primeşte articolele noastre pe e-mail
Călătorie în Țara Zimbrului
Turism în Judeţul Neamţ – Tur virtual 360º
Călătorie virtuală în Neamţ
Contactează-ne pe reţelele sociale
Pentru detalii, vă rugăm accesaţi
ROMANIA EDEN.travel
Categorii de articole
Descoperă Judeţul Neamţ!!
Toate drepturile de proprietate asupra conţinutului paginii web (texte, imagini, fotografii, video, audio, grafică și orice alt conținut furnizat pe această pagină web, inclusiv selecţia, coordonarea și aranjarea acestui conținut) aparțin Consiliului Județean Neamț. Vizitatorilor le este interzisă copierea, reproducerea, modificarea, distribuirea, afișarea sau retransmiterea oricărei părţi din conținutul acestei pagini web, în scopuri comerciale. Vizitatorii pot utiliza pagina web și conținutul acesteia doar în scopuri de informare. Orice altă utilizare este strict interzisă fără acordul prealabil scris al proprietarului, Consiliul Județean Neamț.
Log in | Entries (RSS) | Comments (RSS)