„Basarabia, de la anexare la Unire“ și „Relațiile româno-URSS și problema Basarabiei“, la bibliotecile Județeană și Bicaz
„Basarabia, de la anexare la Unire“ și „Relațiile româno-URSS și problema Basarabiei“, la bibliotecile Județeană și Bicaz
Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț organizează o nouă întâlnire în cadrul proiectului cultural „Maluri de Prut – Basarabia necunoscută“, derulat în parteneriat cu Radio România Chișinău prin jurnalista Ina Guțu, vineri, 16 noiembrie. Ediția aceasta are ca parteneră și Biblioteca Orășenească „Mihai Eminescu“ Bicaz, iar invitații speciali sunt istoricii Gheorghe Negru și Elena Negru. Ei vor susține conferințele-dezbatere „Basarabia, de la anexare la Unire“ și „Relațiile româno-URSS și problema Basarabiei“ la Biblioteca Județeană, începând cu ora 12.30, și la Biblioteca Bicaz, de la ora 16:00.
Elena Negru este absolventă a Școlii Pedagogice din Soroca (1985) și a Facultății de Istorie a Universității de Stat din Moldova, Chișinău (1991). A făcut studii doctorale la Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, Chișinău (1996-1999). Este doctor în științe istorice (2000), conferențiar cercetător (2004), cercetător științific superior și, din 2010, cercetător științific-coordonator la Institutul de Istorie, Stat și Drept al Academiei de Științe a Moldovei. Este autoare a mai multor lucrări, monografii, manuale, consacrate istoriei RASSM și RSSM, printre care „Politica etnoculturală în RASS Moldovenească (1924-1940)“ (2003); „Din istoria Transnistriei“ (2001, în colaborare); „O istorie a regiunii transnistrene“ (2007, în colaborare).
Gheorghe Negru s-a născut la 27 septembrie 1955, în s. Zimovskoie, regiunea Tomsk (RSFSR). Este licențiat al Facultății de Istorie a Universității de Stat din Chișinău (1981) și doctor în științe istorice (1998). În perioada 2000-2010 a fost șeful Catedrei de științe socio-umane la Academia de Transporturi, Informatică și Comunicații din Chișinău. Din 2010 este cercetător științific coordonator, iar din 2012 este șef secție Istorie Modernă la Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei. Este autor al mai multor lucrări consacrate politicilor culturale și identitare, mișcării naționale din Basarabia (1812-1918) și din RSSM.
Proiectul cultural „Maluri de Prut – Basarabia necunoscută“ este inițiat de jurnalista Ina Guțu și organizat de Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț în parteneriat cu Radio România Chișinău, la Piatra Neamț, din octombrie 2017.
„Maluri de Prut – Basarabia necunoscută“ este un proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale din România.
Mihaela Mereuță,
Director-Manager
Scrie raspunsul tau!