Trasee turistice in Parcul Natural Vanatori
Constituit ca parc natural din anul 1999 si cu o suprafata de 30818 ha, Parcul Natural Vanatori ofera turistilor numeroase puncte de atractie, dar si o larga paleta de valori naturale, culturale si istorice. Asezat pe raza comunelor Cracaoani, Agapia, Vanatori, a orasului Targu Neamt si a statiunilor Baltatesti si Oglinzi, Parcul Natural Vanatori este de o frumusete unica, cu un peisaj pitoresc deosebit.
Pentru pasionatii de drumetie in parc sunt amenajate 8 trasee turistice catre obiective culturale, religioase si istorice, si anume:
1. Traseul Baltatesti – Dealul Ciungi
2. Traseul Schitul Sihla – Manastirea Varatec
3. Traseul Schitul Sihla – Manastirea Sihastria
4. Traseul Schitul Agapia Veche – Manastirea Sihastria
5. Traseul Manastirea Secu – Manastirea Agapia Veche
6. Traseul Manastirea Neamt – Schitul Procov – Leghin
7. Traseul Cetatea Neamt – Oglinzi
8. Traseul Cetatea Neamt – Monumentul Vanatorilor de Munte
Cel mai important punct de atractie al Parcului Natural Vanatori il reprezinta Cetatea Neamtului – o cetate medievala din Moldova care face parte din categoria monumentelor medievale de valoare exceptionala din Romania.
Parcul Natural Vanatori mai cuprinde si rezervatii forestiere, cum ar fi: Codrii de Arama si Padurea de Argint descrise atat de frumos in poeziile sale de marele poet roman Mihai Eminescu. Mirajul acestor paduri a fost sursa de inspiratie pentru poet care deseori s-a plimbat prin aceasta zona pitoreasca alaturi de poeta Veronica Micle care a fost inmormantata in apropiere, la Manastirea Varatec.
Deosebita este si Rezervatia de Stejar Dumbrava situata pe valea paraului Nemtisor si formata din stejari seculari foarte vigurosi. Reprezentativa pentru fauna din zona Neamt este
Rezervatia de zimbri si fauna Carpatina „Dragos Voda” considerata una din cele mai mari rezervatii exclusive zimbrilor din Europa. In cadrul rezervatiei, pe langa zimbri se mai pot intalni: cerbi carpatini, cerbi lopatari, capriori, vulpi, bursuci, iepuri, ursi, lupi si specii de avifauna.
In Parcul Natural Vanatori se afla si cele mai vechi si cunoscute manastiri din Neamt, vetre monahale marcante pentru dezvoltarea culturii si artei romanesti medievale: Manastirea Neamt, Manastirea Agapia, Schitul Agapia Veche, Manastirea Varatec, Manastirea Sihastria, Manastirea Secu, Manastirea Horaita, Schitul Sihla, Schitul Daniil Sihastru, Schitul Nifon, Schitul Dobru, Schitul Piciorul Crucii, Schitul Procov, Schitul Vovidenia, Schitul Icoana Veche, Schitul Icoana Noua, Schitul Sfanta Cruce si Schitul Horaicioara.
Tot in Parcul Natural Vanatori se gasesc izvoare de ape minerale cu un continut ridicat in saruri si importante calitati terapeutice care sunt valorificate de Statiunea Baltatesti si Statiunea Oglinzi. Aceste baze de tratament ofera pentru turisti servicii medicale balneofizioterapeutice si de recuperare medicala.
Recomandare: Daca te afli in Tinutul Neamtului si vrei sa cunosti istoria, cultura si frumusetea acestor locuri iti recomandam sa vizitezi Parcul Natural Vanatori si astfel, vei intelege farmecul codrilor care i-au alinat dorul lui Eminescu, cetatea care a aparat Moldova in timpul lui Stefan cel Mare sau vechile manastiri ale Neamtului.
Scrie raspunsul tau!