Manastirea Braditel – Judetul Neamt
Locatia: Manastirea Braditel este situata pe dealul Braditel din comuna Bodesti si la 30 km nord de municipiul Piatra Neamt. Din drumul DN 15C Piatra Neamt – Targul Neamt accesul la manastire se face pe un drum pietruit de aproximativ 10 km care poate fi parcurs si cu automobilul.
Adresa: com. Bodesti, jud. Neamt
Anul constructiei: ctitorie din 1927
Scurt istoric al manastirii Braditel
Manastirea Braditel se afla pe culmea care separa cele doua depresiuni subcarpatice: a Ozanei la nord si a Cracaului la sud, intr-o poiana inconjurata de padure de fag si la o altitudine de 578 m. Avand aspectul unei cetati, aceasta manastire a constituit de-a lungul timpului un loc de aparare si de refugiu.
Cu un trecut zbuciumat, manastirea Braditel isi are inceputurile in anul 1927 cand mai multi preoti, calugari si calugarite au fost nevoiti sa-si paraseasca manastirea de metanie si sa se retraga in pustie, datorita introducerii in anul 1924 de catre Patriarhia Romana a calendarului gregorian in uzul bisericiesc.
Destinata maicilor, prima stareta aleasa in aceasta manastire a fost schimonahia Macaria Samoila care a pus bazele necesare dezvoltarii vietii monahale in aceasta asezare. Manastirea Braditel pastreaza – cu darul lui Dumnezeu si Acoperamantul Maicii Domnului – invataturile Sfintei Scripturi si Sfanta Traditie intemeiata pe propovaduirea Sfintilor Apostoli si a Sfintilor Parinti de la cele 7 Sinoade Ecumenice.
Ca urmare a cutremurului din 1977, biserica manastirii Braditel a fost grav afectata si a impus construirea unui nou locas de rugagiune. Astfel ca, in anul 1988, se incepe constructia actualei biserici care a fost finalizata in anul 1995 cu ajutorul staretei Varvara Blaga. Sfintita la 31 iulie 1995, biserica a fost dotata cu toate cele necesare desfasurarii slujbelor divine.
Din punct de vedere architectural, Manastirea Braditel a fost construita din caramida dupa un plan cruciform, cu fundatie din piatra si beton, cu arce si bolti din caramida. Constructia pastreaza stilul moldovenesc, are o singura turla pe Sfantul Altar si doua mai mici pe pridvor. Cu o lungime totala de 27 m, latimea de 7 m, pereti cu grosime de 0,5m si inaltimea pe axul turlei de 28 m, biserica este prevazuta cu ferestre dreptunghiulare si inguste si are fatada exterioara realizata in praf de piatra. Dominand prin silueta ei poiana si padurile din jur, biserica are un aspect impunator.
La Manastirea Braditel vietuiesc 124 de maici si surori care se straduiesc sa se supuna regulii de aur a nonahismului rasaritean ortodox: “rogu-te si munceste!”, astfel ca, activitatea lor consta in savarsirea zilnica a celor sapte laude, respectarea mesei de obste precum si intretinerea ei prin: atelierele de pictura, sculptura si tapiserie, agricultura si cresterea animalelor. Obstea acestei manastiri se conduce dupa randuileile si Canoanele Sfintilor Parinti si dupa Tipicul Sfantului Sava.
Manastirea Braditel, prin asezarea ei pitoreasca, reprezinta pentru toti credinciosii care o viziteaza un loc de popas, de renastere a fortelor sufletesti si de rugaciune.
Scrie raspunsul tau!