Cipriota – cea mai de pret icoana a Manastirii Secu
Cea mai de pret icoana a Manastirii Secu este Icoana Maicii Domnului din biserica mare, icoana care a fost oferita in anul 1647 de catre domnitorul Vasile Lupu ca semn de pretuire deosebita fata de Mitropolitul Varlaam. Aceasta icoana a avut de suferit de-a lungul timpului mai multe modificari si restaurari, dar poate fi gasita si astazi la Manastirea Secu.
Icoana a fost adusa din Insula Cipru si este cunoscuta sub denumirea de Cipriota. Intre anii 1647-1718 icoana a stat in Biserica “Sfantul Nicolae” din Cetatea Neamtului (cetate medievala construita de Petru Musat si situata in orasul Targu Neamt), biserica ce a fost supusa canonic inca din anul 1646 Manastirii Secu. Cetatea Neamtului a fost distrusa in anul 1718 din ordinul turcilor in timpul Domnitorului Mihail Racovita, iar obiectele de cult importante care au apartinut Bisericii “Sfantul Nicolae” au fost duse la Manastirea Secu.
Icoana Cipriota a fost asezata pana in anul 1758 in Biserica ,,Sfantul Nifon” si apoi dusa in Biserica Cimitirului pana in anul 1876 cand este mutata in biserica mare, unde se afla si in prezent. Prin bunavointa boierului Nicolae Albu si a sotiei sale Maria, icoana Cipriota de la Secu a fost imbracata in argint in anul 1879.
Cea mai importanta perioada de restaurare a avut loc intre anii 2003-2005 cand s-a hotarat indepartarea definitiva a imbracamintei din argint, detaliu necesar pentru a se pune mai bine in valoare aceasta opera de arta bisericeasca. Echipa de restauratori a fost formata dintr-un colectiv apartinand Atelierelor de Restaurare-Conservare Patrimoniu de la Manastirea Putna si Sucevita. Astfel, din anul 2005 Icoana Maicii Domnului Cipriota a fost adusa din nou la Manastirea Secu de la Atelierele de Restaurare de la Manastirea Putna si asezata in biserica manastirii.
In prezent, Icoana Cipriota de la Manastirea Secu este locul unde vin mii de credinciosi pentru a se inchina cu adanca evlavie si pentru a admira aceasta veche opera de arta care face parte din patrimoniul de nepretuit al acestei manastiri veche de peste 500 de ani.
Citeste si despre cele mai cunoscute manastiri din Moldova situate in judetul Neamt.
,.NU TE POTI NUMI,.CRESTIN,.SA NU MARGI IN PELERINAJ IN ACSTE LOCURI SFINTE,.
Scrie raspunsul tau!