Călător într-o lume de poveste, Ținutul Neamț
Pentru cei care nu cunosc județul Neamț, aici este locul unde toate frumusețile naturii se împletesc în chip armonios. Asemănat cu un muzeu în aer liber ale cărui exponate sunt peisajele unice și deosebit de spectaculoase, Ținutul Neamțului cuprinde 3 parcuri naționale și 5 lacuri pitorești, cel mai mare dintre acestea, Lacul Izvoru Muntelui, fiind denumit și „marea dintre munți” (35 km lungime).
Galerie foto:
Cele mai vechi urme de locuire umană din județul Neamț datează din paleoliticul superior. Evoluţia comunităţilor umane din acest spaţiu a contribuit la formarea celei mai strălucite civilizaţii preistorice a Europei, de care aparţine şi Complexul Precucuteni-Cucuteni-Tripolie, din anii 4.200 – 2.600 î.Hr. Puteți vedea mărturii ale acestei civilizații la Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni din Piatra Neamț.
Galerie foto:
Turiștii care vizitează județul Neamț, descoperă că nicăieri în România nu există un loc care să adăpostească o atât de bogată ṣi rodnică viaṭă călugărească precum Ţinutul Neamṭului. Sălbăticia munṭilor, desiṣul pădurilor, liniṣtea poienilor ṣi frumuseṭea văilor au constituit vetre unde credinṭa în Dumnezeu nu s-a stins niciodată. Mănăstirea Neamț este cel mai vechi așezământ monahal din Moldova, atestat în anul 1210 și denumit „Ierusalimul Ortodoxiei Române”.
Galerie foto:
Unicitatea județului Neamț este dată fără îndoială de Muntele Ceahlău, muntele sfânt al românilor, cu hramul pe data de 6 august, când lumea creștină sărbătorește Schimbarea la Față a Mântuitorului. În jurul acestei date, sus, pe această „piatră nestemată” a Moldovei, numită și „Olimpul Moldovei” turiștii pot observa două fenomene unice în lume: Umbra Piramidei și Calea Cerului. Acestea fac din Ceahlău un obiectiv cel puțin tot atât de interesant ca Stonehenge sau Piramidele egiptene. În „Descriptio Moldaviae” Dimitrie Cantemir vorbeşte despre Calea sacră, iar unii cercetători apreciază că prin Vârful Toaca (1.904 m) trece una din axele energetice ale globului pământesc.
Adevărată fortăreaţă naturală care impresionează prin măreţia şi armonia sa și căutat de turiştii dornici de drumeţii şi vacanţe în natură, Ceahlăul are, pe lângă farmecul lui natural şi istorie, spiritualitate, legende şi mister. Este locul unde de-a lungul timpului s-au nevoit numeroşi sihastri, iar formele ciudate pe care stâncile de pe Ceahlău le-au căpătat de-a lungul vremii au dat naștere numeroaselor legende interesante, ceea ce crează și o aură mistică în jurul acestui munte. Astfel învăluit în mister și spiritualitate, având peisaje impresionante de-a lungul celor 8 trasee marcate, Muntele Ceahlău este un obiectiv turistic pe care trebuie să-l descoperiți!
Galerie foto:
Cetatea Neamț face parte din categoria monumentelor medievale din România, de o valoare excepțională, fiind situată în vecinătatea celui mai înalt vârf al Culmii Pleșului. De veghe pe văile Moldovei și ale Siretului, cât și pe calea de acces spre Transilvania, Cetatea Neamț a trecut prin numeroase asedii care au avut loc de-a lungul vremurilor îndepărtate și reprezintă mărturia grandioasă a unei istorii zbuciumate a statului medieval moldovenesc.
Construită în timpul domniei lui Petru Mușat (1374-1391), epoca de glorie a cetății medievale de la Neamț corespunde domniei lui Ștefan cel Mare (1457-1504), datorită numeroaselor lucrări de întărire și înălțare ale zidurilor sale.
Galerie foto:
Aici, în Neamț, se află și casa celui mai mare geniu pe care l-au dat aceste ținuturi, României, Ion Creangă. Opera sa este o cronică a satului natal, a ținutului Neamț, a României și a unui univers rural arhetipal. Deși este strict încadrată temporal, opera rămâne, în același timp, eternă. Umorul lui Creangă este doar al său, ușor recognoscibil și aproape imposibil de tradus în altă limbă.
Galerie foto:
Tot în Neamț, se află Cheile Bicazului, monument al naturii, supranumit și „împărăția de piatră”, una dintre cele mai spectaculoase și atrăgătoare zone turistice ale țării.
Galerie foto:
Un alt obiectiv reprezentativ pentru această zonă este și renumitul ținut al zimbrului, aflat în Parcul Natural Vînători, destinația din România inclusă în Top 100 de Destinații Sustenabile, o competiție organizată la nivel global de către Green Destinations în cooperare cu alte 10 organizații internaționale.
Galerie foto:
Descoperiți un ținut de poveste! Neamțul este județul care deține indubitabil cele mai multe pagini de beletristică închinate de scriitori români sau străini vreunui meleag românesc. Nici Bucureștiul, balcanic sau occidental – cosmopolit, Marele Sat, dar și Micul Paris, nici Târgoviștea poeților Văcărești, nici chiar Alba – Iulia – cetate istorică a tuturor românilor, nici una din „țările” eterne ale eternei Românii nu a fascinat și nu fascinează cât acest ținut al Neamțului, iar motivele sunt fără îndoială nenumărate. Ele se regăsesc și în paragrafele de mai sus, însă pot fi descoperite multe altele, cu fiecare turist care ajunge aici, în Neamț.
Prezentarea județului Neamț în imagini video:
Scrie raspunsul tau!