Schitul Icoana Veche – Judetul Neamt
Schitul Icoana Veche este situat in comuna Vanatori si la aproximativ 6 km de Manastirea Neamt.
Adresa: com. Vanatori, jud. Neamt
Hramul schitului Icoana Veche: “Sfantul Antonie cel Mare”
Anul constructiei: in anul 1823
Schitul Icoana Veche – scurt istoric
Schitul Icoana Veche este asezat intr-o padure deasa in partea de miaza-noapte a Manastirii Neamt, pe malul raului Neamtisor. Intre anii 1821-1822, din cauza Eteriei, pe acest loc a fost ascunsa icoana Maicii Domnului care a fost primita in dar de la imparatii Paleologi in urma cu 600 de ani, impreuna cu alte obiecte si documente. Dupa anul 1822, aceste obiecte impreuna cu icoana au fost aduse din nou la manastire, iar pe locul unde au fost ascunse s-a fixat o cruce de lemn. Crucea era pictata pe ambele parti de catre monahul Agapie si avea o insemnare cu privire la cele intamplate.
Schitul Icoana Veche s-a format in anul 1823 cand Iosif Craciun, plecand de la Schitul Vovidenia impreuna cu David Budascu si cu monahul Galaction Hoisa, in amintirea faptului ca aici a fost ascunsa icoana Maicii Domnului de la Manastirea Neamt, au construit o biserica de lemn. Biserica a primit hramul „Nasterea Sf. Ioan Botezatorul” si alaturi de ea s-au mai construit doua corpuri de case si o clopotnita.
In anul 1853, pe acest loc s-a mai construit si un „Cerdac” (cupola) de lemn, din initiativa duhovnicului Filip, care a fost lucrat de schimonahul Iona. Ulterior, s-a adaugat si o icoana a Maicii Domnului pictata de Agapie monahul care a pictat si crucea avand pe verso, icoana Sfantului Ierarh Nicolae.
Dupa anul 1990, biserica de la Schitul Icoana Veche a fost refacuta si la data sfintirii a primit ca hram pe “Sf Antonie cel Mare”. In prezent, la Schitul Icoana Veche mai sunt doar doi vietuitori. Fiind un schit foarte izolat, acesta este printre putinele locuri de la noi din tara care au mai ramas cu o pustnicie autentica. Citeste si despre alte manastiri din Moldova situate in judetul Neamt.
Scrie raspunsul tau!