Traseu in Ceahlau: Bicazul Ardelean – Curmatura Stanile – Cabana Dochia
Traseul se desfasoara pe versantul sud vestic al masivului Ceahlau: Bicazul Ardelean (580 m) – Telec (680 m) – Curmatura Stanile (1420 m) – Cabana Dochia (1750m). Marcaj banda albastra pe fond alb. Lungime totala 17 km. Acest traseu este unul din cele mai lungi trasee din Masivul Ceahlau.
Traseul poate fi parcurs pe jos din Bicazul Ardelean pana la Cabana Dochia sau poate fi parcurs cu masina pana la capatul drumului forestier ce urmareste paraul Bistra Mica si trece prin Poiana Stanilelor de unde se urca pe o panta inclinata pana la primele tufe de jnepeni si ienuperi de pe platoul Ceahlaului.
Acest traseu care traverseaza zona de sud-vest a masivului Ceahlau este deosebit prin frumusetea si varietatea peisajului. Este un traseu lung daca te hotarasti sa-l parcurgi pe jos, in schimb este cel mai scurt traseu pe care se ajunge la Cabana Dochia deca te hotarasti sa-l parcurgi cu masina pana la capatul drumului forestier.
Poze din Ceahlau: Curmatura Stanile
Traseul pleaca din Bicazul Ardelean si este marcat cu banda albastra avand o lungime de 17 km. Drumul forestier care strabate in serpentine padurea de brazi merge pe langa apa Bistrei si traverseaza unele din cele mai frumoase locuri si poieni ale masivului Ceahlau. De-a lungul lui vei trece prin valea paraului Bistra marginita pe dreapta de Piciorul dintre Bistre ,iar pe stanga de Obcina Tablei. Paraul traverseaza mai multe poieni cu flori apoi valea se inchide in Poiana Gura Largu unde Bistra primeste in partea dreapta Paraul Lacu.
De aici, drumul se continua prin padure in mai multe serpentine pana in punctul Curmatura la Scaune, apoi coboara pe coastele Piciorului Calului, pe paraul lui Martin si Slatina in satul Schit care face legatura dintre Valea Bicazului si Valea Bistritei. In acest loc exista un indicator pentru drumul care duce la Curmatura Stanilelor.
Traseul se strecoara prin padurea de brazi pana cand ajungi in Poiana Stanilelor si in fata ti se arata impresionanta parte de sud-vest a Ceahlaului, cu jgheaburile verticale taiate intre stanele de piatra, Turnul lui Butu si peretele de piatra al varfului Ocolasul Mare.
In Poiana Stanile (citeste si despre legenda Stanilelor) se afla si Schitul Sf Antonie, un schit deosebit care parca te imbie la odihna si la contemplarea frumusetilor din jur. Apoi, drumul forestier continua pana intr-o poiana unde se afla si o terasa sapata in coasta muntelui. Din acest loc incepe cararea care urca spre platoul de pe Ceahlau. Dupa un urcus scurt prin padurea de brazi apar primele tufele de jnepeni, dupa care poteca urmeaza o curba de nivel la mijlocul versantului drept pana ajungi in gura jgheabului, pe partea de sus a Piciorului Schiop.
Ajunsi pe platoul Ceahlaului vei putea admira in vest Culmile Hasmasului, Pietrele Rosii si Magura Grintiesului. Poteca ce duce la Cabana Dochia trece pe langa o stanca izolata Piatra Lacrimata si pe langa poteca ce duce la Manastirea Stefan cel Mare de pe Ceahlau. Pe masura ce te apropii de Cabana Dochia vei putea admira in partea stanga Varful Toaca, iar in partea dreapta Batca Ghedeon.
Traseul este accesibil, grad mediu de dificultate, fiind și cel mai scurt traseu spre cabana Dochia și vârful Toaca.
Buna seara!
Ma intereseaza cum este traseul ca si grad de dificultate.
Vom merge cu masina pana la capatul drumului forestier. In cat timp aprox. ajungem la cabana Dochia?
In grup suntem si pensionari 60+ si 70+ care am mai facut trasee montane usoare. Va multumesc!
Scrie raspunsul tau!
Primeşte articolele noastre pe e-mail
Călătorie în Țara Zimbrului
Turism în Judeţul Neamţ – Tur virtual 360º
Călătorie virtuală în Neamţ
Contactează-ne pe reţelele sociale
Pentru detalii, vă rugăm accesaţi
ROMANIA EDEN.travel
Categorii de articole