Home » Parcul Național Ceahlău, Trasee montane în Masivul Ceahlău
,

Traseu in Masivul Ceahlau: Durau – Cascada Duruitoare – Dochia

10 September 2010 0 Comentarii

traseu-ceahlau-cascada-duruitoarea-cabana-dochiaTraseul 5: Statiunea Durau (800 m) – Poiana Vesuri (1200 m) – Cascada Duruitoare (1210 m) – Polita Scaus (1400 m) – Polita Arinis (1650 m) – Piciorul Schiop (1780 m) – Cabana Dochia (1750 m)

Acest traseu a fost marcat inca din anul 1936 fiind unul din primele sapte trasee care au fost marcate in Masivul Ceahlau. Marcajul este cruce rosie pe fundal alb, timpul de parcurs este de aproximativ 5 ore, iar lungimea traseului este de 7,5 km. Datorita gradului de dificultate acest traseu nu este recomandat turistilor iarna pe portiunea dupa Cascada Duruitoarea.

Traseul porneste din statiunea Durau se continua pe langa liziera din stanga Poienii Cailor, dupa care se urca domol prin padure. Apoi, se traverseaza soseaua care leaga Izvorul Muntelui de statiunea Durau si se continua urcusul care devine din ce in ce mai abrupt pana la Poiana Vesuri. De aici, cararea strabate padurea deasa si racoroasa, pe alocuri plina de denivelari si conglomerate de piatra acoperite cu muschi si lichele. Din loc in loc soarele reuseste sa patrunda printre crengile dese ale copacilor si dupa un urcus pieptis si alunecos se aude vuietul apelor involburate de la Cascada Duruitoare.

Poze cu traseul Cascada Duruitoarea – Cabana Dochia

Trasee Ceahlau Trasee Ceahlau Trasee Ceahlau Trasee Ceahlau Trasee Ceahlau
Trasee Ceahlau Trasee Ceahlau Trasee Ceahlau Trasee Ceahlau Trasee Ceahlau
Trasee Ceahlau Trasee Ceahlau Trasee Ceahlau Trasee Ceahlau Trasee Ceahlau
Trasee Ceahlau Trasee Ceahlau

Prin desisul crengilor de brazi se poate zari zgomotoasa cascada a carei apa se pravale la vale din crestetul peretelui de stanca umeda. Mai intai apa cade de la o inaltime de 25 m intr-o copca sapata in piatra, apoi se repede in jos inca 5 m peste pieptul rotund al stancii. Cateva bancute din jurul Cascadei Duruitoarea te indeamna la popas, de unde poti sa privesti in tihna frumusetea cascadei.
Vezi poze de pe portiunea Durau – Cascada Duruitoarea.

Cascada se afla la jumatatea traseului, dupa care  urmeaza din nou un urcus pieptis pana la o mica terasa. Aici, poteca este cu prevazuta cu scari din lemn si balustrade astfel incat te poti sprijini pentru a inainta pana la locul numit de localnici “Berbecaria”. Apoi poteca urmeaza o curba de nivel de pe marginea valcelei prin care curge paraul Rupturi, dupa care se catara pe marginea Jgheabului Scaius, taie in serpentine o panta scurta si ajunge la Polita Scaius (1400 m). In acest loc ti se va deschide o priveliste deosebita asupra vaii Paraului Schit, Piciorul Crestaturii, Toaca si Piatra Ciobanului.

De aici, poteca urca serpuind printre radacinile dezgolite ale brazilor, pe sub pereti brazdati de hornuri, grote si barne din zona Arinis. Traversezi Rapa si Jgheabul Arinis si urci versantul muntelui pana la Polita Arinis unde vei gasi trei izvoare si o impresionanta priveliste spre Muntele Rarau, Piatra Ciobanului si Vf Toaca. Poteca devine apoi ingusta si urca ultimii 200 de m pana la Curmatura Piciorului Schiop (1705 m), dupa care incepe zona de jnepeni marcat cu stalpi.

Traseul se uneste in dreptul Jgheabului lui Voda cu traseul care vine dinspre Bicazul Ardelean si se continua pe partea de nord-est de pe marginea platoului Ocolasul Mare, ajunge la Piatra Lacrimata  si se indreapta apoi spre Cabana Dochia. In timp ce te apropii de Cabana Dochia poti admira masiva cupola a Vf Toaca, turnurile Pietrei Ciobanului, Batca Ghedeon si versantul dinspre Fundu Ghedeonului.

Cabana Dochia se afla pe o terasa adapostita sub malul de sub Platoul Lespezi si este locul de popas al turistilor care au depus efortul de a ajunge la ea pe unul din numeroasele trasee care strabat Masivul Ceahlau.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.