Vestigii arheologice în Neamț
Descoperiri arheologice în Neamț au adus la lumină diverse vestigii din vechiul cimitir al Mănăstirii Văratec, situat lângă Biserica „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul”. Astfel, de curând, odată cu săpăturile la fundaţie în scopul reabilitarii monumentului istoric, arheologii Complexului Muzeal Naţional Neamţ, împreună cu Vasile Diaconu, directorul Secţiei Muzeale Târgu Neamt și membru în comisia Națională de Arheologie au descoperit peste 70 de morminte care aparţin primului cimitir al mănăstirii şi care a funcţionat de la finele secolului al XVIII-lea până aproape de sfârşitul secolului al XIX-lea. Cercătările au adus în atenția opiniei publice o serie de obiecte deosebite, descoperite în situl arhelogic: recipient ceramic, folosit cel mai probabil drept candela, două cruciulițe din lemn, monede și un document de hârtie, într-un recipient din sticlă, etanș.
Galerie foto, facebook: https://www.facebook.com/researchinarchaeology
Vasile Diaconu – archaeologist
Mai multe despre descoperirile din vechiul cimitir, găsiți aici:
În vara anului 2020, arheologii nemțeni au scos la lumină locuinţe vechi de vreo 6.500 de ani, într-un sit din satul Topoliţa, comuna Grumăzeşti, o localitate din apropierea oraşului Târgu Neamţ. Situl este cunoscut de aproape două decenii, dar care a fost „exploatat“ sistematic în 2019. În 2017, o echipă germană a realizat aici o scanare geofizică a aşezării, studiul indicând că în perimetrul respectiv ar putea să existe „ruinele“ unui sat preistoric.
Fotografii și informații, facebook: https://www.facebook.com/researchinarchaeology
Vasile Diaconu – archaeologist
Cele mai importante aspecte ale cercetării arheologice din Moldova istorică, pe parcursul ultimului secol, au fost concentrate în volumul „Un secol de arheologie în spațiul Est Carpatic”, autori Vasile Diaconu și Ludmila Pîrnău. Cei interesați îl pot achiziționa de la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț sau de la sediul central al Complexului Muzeal Național Neamț.
Personalitate a arheologiei, muzeografiei și turismului nemțean, preotul Constantin Matasă a fost un deschizător de drumuri în domeniile amintite și a lăsat o moștenire importantă întregului ținut al Neamțului. În 2017, Vasile Diaconu, directorul Secţiei Muzeale Târgu Neamt, a reeditat un studiu publicat de Pr. Matasă despre Cetatea Neamț și care a apărut sub forma unei broșuri.
Dacă ajungeți în Târgu Neamț merită să faceți o oprire la Muzeul de Istorie și Etnografie. Aici puteți descoperi numeroase lucruri interesante și puteți vedea, printre altele, oase de mamut, cum arăta o fântână de apă sărată, o locuință de acum 1500 de ani sau o moară de apă.
Muzeul de Istorie și Etnografie desfășoară periodic ateliere de arheologie experimentală, numismatică și restaurare dedicate elevilor.
Date de contact:
Scrie raspunsul tau!