Lansare de carte la Muzeul de Artă
Complexul Muzeal Național Neamț sărbătorește „Ziua Culturii Naţionale” (15 ianuarie 2022) printr-o lansare de carte. Este vorba de albumul De la ie la izvod. Cusături tradiționale din Fondul „Elena Niță Ibrian” (Editura „Constantin Matasă”, Piatra-Neamț, 2021) realizat de Florentina Buzenschi. Volumul este a șasea lucrare din colecția Patrimoniu Muzeal Nemțean, coordonată de dr. Ciprian-Dorin Nicola, care are ca scop promovarea valoroaselor colecții pe care le deține instituția.
Manifestarea încheie seria activităților dedicate centenarului Elenei Niță Ibrian (1921-2009), colaboratoarea Muzeului de Etnografie Piatra-Neamț, împătimită a artei populare și promotoare a bucătăriei fără foc. Datorită importantei donații pe care a făcut-o în anul 1986, colecția noastră s-a îmbogățit cu 180 piese „constând în covoare populare, carpete, tapiserii, ștergare, fețe de masă, costume populare” și „eșantioane cusături populare”, așa cum reiese din documentul încheiat cu donatarul (Complexul Muzeal Județean Neamț) reprezentat de doamna Elena Florescu, muzeograf la Muzeul de Etnografie Piatra-Neamț.
Lucrarea conține, alături de un scurt istoric al preocupărilor privind culegerea de izvoade, câteva date biografice despre Elena Niță Ibrian și o prezentare a fondului care îi poartă numele. Materialul grafic este consistent, cuprinzând 50 de planșe realizate de donatoare după cămăși din Neamț, Suceava, Iași și Bacău, plus 350 de izvoade din aceleași zone. Scopul albumului este de a promova cusăturile tradiționale românești, o parte din aceste fragmentele textile constituind mici izvoade ce au rămas din iile cusute și purtate în perioada interbelică de bunicile și străbunicile noastre. Este o invitație de a parcurge drumul invers, de la izvoade la ie, de a coase cămăși noi, inspirate din aceste motive tradiționale. De altfel, expoziția organizată de Muzeul de Etnografie Piatra-Neamț (22 iunie – 15 iulie 2021, curator Florentina Buzenschi), dedicată Elenei Niță Ibrian, s-a numit chiar DE la I(zvoad)E la IE și a prezentat un astfel de parcurs, cusut pe pânză de membre ale Șezătorii de Piatra, Șezătorii de la Târgu Mureș și colege din cadrul Complexului Muzeal Național Neamț.
Albumul este dedicat doamnei etnograf dr. Elena Florescu (invitată la eveniment), fondatoarea Muzeului de Etnografie Piatra-Neamț, și doamnei Doina Vieru, conservator în cadrul aceluiași muzeu, care – prin munca lor – au contribuit la apariția acestei lucrări. Mulțumim colegului Florin Ghimiș pentru imagini și realizarea tehnică.
Lansarea albumului va avea loc la Muzeul de Artă Piatra-Neamț, vineri, 14 ianuarie 2022, ora 16. Accesul la manifestare se va face cu respectarea legislației în vigoare privind pandemia de Covid 19.
Scrie raspunsul tau!