Neamțul, în cadrul parteneriatelor turistice europene
Reprezentanți ai Consiliului Județean Neamț au fost prezenți de curând la conferința organizată de Rețeaua Partenalia, la invitația domnului José Manuel Baltar Blanco, președintele reţelei și preşedinte al Diputación de Ourense. Scopul evenimentului a fost promovarea patrimoniului monumental și a turismului de proximitate. Conferința s-a desfășurat la Muzeul Etnografic Provincial din León, Spania, cunoscut și sub numele de Muzeul Satelor Leoneze, participanții fiind președinți ai unor regiuni din Spania și experți ai Comisiei Europene.
Imagini din cadrul conferinței organizate de Rețeaua Partenalia:
Invitația de participare a reprezentanților județului și de prezentare a Neamțului în cadrul evenimentului are o strânsă legătură cu unicitatea și frumusețea acestor locuri puternic conectate cu fiecare colț al Europei, deoarece există importante rute culturale și istorice, străbătute de vechii pelerini încă din timpuri imemorabile, care, în zilele noastre, prin eforturile Consiliului Județean Neamț, sunt revitalizate ca resursă turistică ce are o semnificație importantă în plan social și cultural. Un astfel de exemplu este drumul milenar „Camino de Santiago“ al Sfântului Iacob, care leagă Santiago de Compostela cu județul Neamț și pe care îl parcurg pelerini din toată Europa. De aici, se deschide și drumul unor colaborări internaționale importante pentru procesul de dezvoltare a turismului nemțean și atragerea turiștilor străini în județul nostru.
În cadrul evenimentului, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, Dragoș Chitic, a transmis salutul președintelui Ionel Arsene și a prezentat Județul Neamț din perspectiva frumuseților naturale, culturii, spiritualității, gastronomiei și ospitalității oamenilor săi, amintind de istoria județului, una impresionantă și îndelungată, datând încă din perioada Paleoliticului, pe teritoriul actual al Neamțului fiind descoperite vestigiile celei mai strălucite civilizații preistorice a Europei, Cultura Cucuteni, veche de peste șase milenii.
Pe lângă toate frumusețile naturale și obiectivele pe care turiștii le descoperă în Neamț și legat de tematica abordată în cadrul Conferinței Partenalia, evenimentul a adus în atenția participanților două obiective ale județului, de patrimoniu cultural universal UNESCO.
Primul este Mănăstirea Neamț, cel mai mare și mai vechi așezământ monahal din regiunea istorică Moldova, cu rădăcini care se întind până în veacul al XII-lea.
Cel de-al doilea sit UNESCO a fost propus de România, acum un an, pentru lista indicativă a monumentelor culturale, fiind vorba despre „Peisajul cultural-monahal Vânători-Neamț“, motivat de faptul că mănăstirile noastre contribuie la consolidarea relației cu trecutul dar și cu viitorul, a relației cu patrimoniul cultural, dar și cu cel spiritual. Doar zona Vânători-Neamț cuprinde șase mănăstiri mari, zece schituri dependente de aceste mănăstiri, în toate aceste lăcașuri monahale viețuind aproximativ 1.000 de măicuțe și călugări. Aici sunt în total 40 de altare de slujire (mănăstiri și biserici de mir), aspect unic în România. De altfel, în Neamț sunt cele mai multe mănăstiri din țară și 537 de monumente istorice: edificii foarte vechi, lăcașuri de cult, numeroase muzee şi case memoriale, ce dețin colecţii de mare valoare, unele datând din anul 1210.
Galerie foto:
Conferința internațională a însemnat și oportunitatea de a pune în valoare și a prezenta, succint, acele obiective, frumuseți și atracții turistice remarcabile, care fac din Neamț un județ unic și de interes pentru turiștii de pe întregul continent european și din întreaga lume.
Participanții la eveniment s-au arătat interesați să descopere în Neamț cele trei parcuri naționale și cele cinci lacuri impresionante prin întindere şi biodiversitate, Masivul Ceahlău, muntele sacru al dacilor și „Al doilea munte sfânt al creștinătății“, după Muntele Athos, Cheile Bicazului, atracție spectaculoasă de răsunet mondial, care, nu de puține ori, a ținut titlurile ziarelor de renume internațional, precum publicația New York Times.
Frumuseți naturale în Neamț: Masivul Ceahlău și Cheile Bicazului
Tot în cadrul conferinței la care au participat experți în turism ai Comisiei Europene, reprezentanții județului au prezentat destinația ecoturistică Ținutul Zimbrului care, în acest an, în luna martie, s-a clasat pe locul 1 la Târgul Internaţional de Turism ITB Berlin, în cadrul ceremoniei Green Destinations Story Awards 2022, la categoria „People’s Choice Award”.
Galerie foto: promovarea valorilor locale
Participanții la eveniment au fost invitați să cunoască în Neamț cea mai bună destinație verde din România și singura din țară, care din anul 2017 se află în topul exclusivist al primelor 100 de „destinații verzi“ din întreaga lume, 100 Top Sustainable Destinations, Bison Land, fiind și primul loc din România în care zimbrul a fost reintrodus în libertate, la mai bine de două veacuri de la dispariția sa din sălbăticie.
Zimbrii în Neamț:
Și proiectele pe care județul Neamț le are în desfășurare au fost făcute cunoscute: Complexul de Agrement „Ținutul lui Creangă“, menit să reînvie, prin oportunități de petrecere a timpului liber, universul descris de Creangă în „Amintirile“ și poveștile lui, Creangă fiind un titan al literaturii române, născut în județul nostru. S-a amintit în cadrul Conferinței și despre ecourile internaționale, semnificația și frumusețea monumentului medieval Cetatea Neamț.
Imagini cu Cetatea Neamț:
Membru din anul 2018 al Rețelei Destinațiilor Europene de Excelență EDEN, județul Neamț este renumit pe plan internațional prin bogăția tradițiilor, obiceiurilor, meșteșugurilor, gastronomiei și sărbătorilor cu specific local, un tezaur cultural pe care Consiliul Județean Neamț urmărește să îl promoveze și să îl pună în valoare prin proiecte și programe care să ducă la dezvoltarea durabilă a comunității noastre.
Conferința Partenalia a oferit oportunitatea dezvoltării unor parteneriate și colaborări pentru proiecte viitoare comune, care să pună în legătură Neamțul cu zone turistice renumite din Spania, iar Consiliul Județean Neamț nu a pierdut ocazia să lanseze către domnul José Manuel Baltar Blanco și oficialilor prezenți la eveniment, invitația de a vizita și descoperi zona noastră, un adevărat „ținut de poveste”.
Mulțumim domnului José Manuel Baltar Blanco, președintele Reţelei Partenalia și preşedinte al Diputación de Ourense!
Mulțumim și bunei colaborări și eforturilor depuse de Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, prin amabilitatea doamnei Mădălina Trandafir, responsabil comunicare, Biroul de reprezentare de la Bruxelles, pentru implicare și consolidarea parteneriatelor și a bunelor relații internaționale!
Scrie raspunsul tau!