Expoziția „Mircea Răsvan Ciacâru – o viață închinată Artei“, la Biblioteca Județeană
Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț organizează expoziția „Mircea Răsvan Ciacâru – o viață închinată Artei“, în memoria profesorului, restauratorului și artistului plastic Mircea Răsvan Ciacâru, în Sala Cupola, în perioada 4-15 iulie 2022. Lucrările provin din colecțiile Muzeului de Artă Piatra-Neamț, C.A.R. Pensionari Piatra-Neamț, Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț, Marius Tița, Cristian Diaconu, Constantin Tomșa, Tincuța și Emil Neagoie, Cecilia și Valentin Andrei, Matei Kirileanu, Liliana și Cristian Mungiu, Irina și Maria-Rucsandra Nechita. Partener: Restaurantul Cocoșul de aur.
Vernisajul va avea loc luni, 4 iulie 2022, cu începere de la ora 17:00, iar prezentarea va fi făcută de criticul de artă Marius Tița din București, prietenul regretatului artist plastic.
Manifestarea este inclusă în cadrul Proiectului „Să cunoaștem istoria județului prin memoria comunității. Oameni, locuri, fapte“.
„Un autoportret emblematic, foarte solicitat, pe care autorul, regretatul pictor Mircea Răsvan Ciacâru, l-a vrut în colecția mea. Dureros îmi dau seama, acum, că și-a dorit ca prietenia noastră să continue, vie, și după ce el nu va mai fi. Alături de prietenii din Piatra-Neamț, sunt martorul unei vieți și al unei opere deosebite, ale celui ce-a fost născut într-o zi de 9 iulie, maestrul Mircea Răsvan Ciacâru”, a spus Marius Tița despre autoportretul care se regăsește pe afișul expoziției.
Evenimentul va fi întegit de un moment muzical susținut de Carla Boroianu-Botez și Chiara Cipolletta (Liceul de Arte „Victor Brauner“ Piatra-Neamț, prof. Iulian Stoica) la chitară.
Mircea Răzvan Ciacâru s-a născut în ziua de 9 iulie 1946, la Cluj-Napoca. A absolvit cursurile primare, cele gimnaziale, liceale și Facultatea de Arte Plastice (1973), toate la Timișoara.
Repartizat în județul Neamț (1973), a predat la școlile din Bălțătești și Negrești, apoi, la Școala Populară de Artă, până în 1981, când s-a transferat la Complexul Muzeal Județean Neamț, ca muzeograf restaurator.
Lucrări semnate de Mircea Răsvan Ciacâru se regăsesc în colecții particulare din București, Statele Unite ale Americii, Germania, Olanda, Rusia, Franța, Israel, Italia.
Mircea Răsvan Ciacâru a trecut la cele veșnice la 3 martie 2020.
Referințe
„Pentru un pictor adevărat, precum, Mircea Răsvan Ciacâru, suprarealul nu este o opțiune, ci o devenire, un mod de viață, de gând și de creație (…). Altfel spus, pune de la el și din el în fiecare imagine de pe pânză ce este mereu o surpriză. Nimic comun, previzibilul nu este la el acasă, iar povestea continuă o operă artistică cu fiecare pictură. Cu talent și meșteșug, cu spirit și cultură, Mircea Răsvan Ciacâru se impune ca un artist al gestului sensibil și construcției vibrante, care ne redă frumusețea inteligentă a detaliului de lângă noi“ – Marius Tița.
„Arta lui Mircea Răsvan Ciacâru se înalță pe un fond de o aleasă cultură plastică. Aici se întâlnesc lecțiile de rafinament și subtilitate cromatică, ce îl apropie de maeștrii renașterii, dublată de o osatură teoretică puternică, pe un fundal cu substanțiale ecouri din arta realistă contemporană. Există în arta sa o permanentă aspirație spre puritatea culorilor. Tonurile pe care le imaginează au limpezime, curățenie și claritate și se spațializează discret prin temperatura lor. Dincolo de tema abordată, de motivul plastic ales, lucrările au o unitate organică profundă“ – Dan Tudor Truică.
„Există în tablourile lui Mircea Răsvan Ciacâru ceva indefinit, care se extrage din finitul realizării plastice, o incertitudine care îți face gândul să vagabondeze și care duce la o percepție subiectivă și nuanțată a privitorului. Aventura operei de artă se continuă în sufletul diferiților amatori care vin în contact cu ea, fiecare putând să-și elaboreze un scenariu personal plurivalent“ – Eduard Covali.
„Mircea Răsvan Ciacâru e un pictor al bucuriei de a trăi, al minunării noastre în fața lumii, fie că e vorba de o pădure de mesteceni, fie că privirilor li se dezvăluie un tablou cu o subtilă încărcătură de simboluri dominate de oul primordial“ – Constantin Cucu.
Marius Tița – cronicar, critic, curator, colecționar
Născut la 2 octombrie 1965, în Craiova, Dolj
Studii:
Doctor în științe economice, Academia Română, INCE;
Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI), Nisa, Franța,
Certificat d’Etudes Supérieures de la Communauté européenne, Nisa, Franța;
Facultatea de Studii Politice, Școala Națională de Studii Politice și Administrative – București;
NATO Fellowship;
Bursă Nihon Shimbun Kyokay;
Participant la numeroase conferințe de integrare europeană, relații internaționale și studii geopolitice, în țară și în străinătate.
Activitate:
Redactor șef Radio România Internațional;
Cadru didactic asociat Universitatea București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării;
Membru al Societății Colecționarilor de Artă din România;
Curator și prezentator pentru numeroase (peste 400) expoziții de artă plastic;
Programe curatoriale pe termen lung (Galeria Regală Casino Sinaia – 3 ani, Galeria ANA, București – 6 ani etc.);
Curator și participant la mai multe tabere de creație plastică (Tescani, Sighișoara, Valea cu Pești, Crișan, Geoagiu, Sălciua-Alba etc.);
Membru în diferite jurii, în special pentru saloane de artă plastică;
Cronicar de artă și jurnalist pentru piața de artă (peste o mie de articole);
Participant la diferite conferințe de cercetare (ICR Istanbul, Muzeul Golești etc.);
Texte de critică și prezentare pentru mai multe monografii, albume cataloage și site-uri internet (Emil Ciocoiu, Ammar Alnahhas, Mihai Șerbănescu, Mihail Gavril, Dumitru Bezem, Brăduț Covaliu, Ion Murariu, Bogdan Stihi, Raluca Șerban, Corneliu Drăgan-Târgoviște, Gheorghe Miron, Maria Parascan, Parasca Agape etc.)
Scrie raspunsul tau!