Ion Albu: Mester Popular din Timisesti, Neamt
Unul din mesterii populari din judetul Neamt care duce mai departe frumusetea si simbolul sarbatorii de Anul Nou este Ion Albu din Timisesti. Conform traditiei populare a judetului Neamt sarbatoarea Anului Nou este cel mai important ciclu sarbatoresc popular traditional, cel mai bogat si colorat prilej de manifestari folclorice.
Obiceiul de a intampina cu mare bucurie venirea anului nou, de a-l intampina cu urari, daruri, petreceri, cantece si jocuri se mosteneste in aceasta zona din mosi stramosi. Esenta acestei sarbatori la romani este bucuria si increderea cu care omul intampina trecerea de la anul vechi la anul nou. Totodata ea reprezinta inceputul unei noi perioade de vegetatie, a unei noi etape in viata omului si a comunitatii in care el traieste.
Pozitionarea pe Google Maps a atelierului
De mai bine de 40 de ani, Ion Albu realizeaza masti populare necesare cetelor de “mascati” pentru a merge si a ura in gospodariile satenilor. Specializat in confectionarea mastilor dupa tehnica populara, mesterul Ion Albu din Timisesti foloseste imaginatia si umorul caracteristice sateanului roman, pentru a creea adevarate podoabe de arta populara.
Membru fondator al Ansamblului de Obiceiuri Populare “Asa-i datina la noi” si membru al Academiei Artelor Traditionale din Romania, Ion Albu pastreaza si promoveaza prin munca si dragostea sa mestesugurile traditionale romanesti.
Mesterul popular Ion Albu, Timisesti, judetul Neamt
Mastile create de acest mester sunt specifice zonei Neamtului si completeaza alaturi de muzica si dans structura ceremoniala a acestui obicei plin de forta si vitalitate desfasurat la cumpana dintre ani. Jocurile cu masti justifica simbolistica zilei de 31 decembrie care in gandirea populara reprezinta data renasterii ordinii cosmice. La finalul anului aceste divinitati mor pentru a renaste prin sustitutele lor zoomorfe: capra, cerbul, ursul, care sunt purtate triumfal in adevarate alaiuri.
Ion Albu realizeaza masti antropomorfe si masti zoomorfe. Mastile antropomorfe intruchipeaza chipul omului in diferite ipostaze (fericire, tristete, tinerete, batranete). Regasim astfel, masti de mos, baba, tigan, unchesi, badarani, tapi, draci, etc. Mastile sunt confectionate manual din postav, lana, blana si fuior de canepa.
Dansurile acestor masti cu strigaturi si clopotei au rolul de a alunga spiritele rele din sat. Mastile zoomorfe: capra, cerbul si ursul sunt confectionate manual din blana naturala tabacita, postav, lemn cioplit, fasole pentru dinti si impodobite cu oglinzi, margele si hurmuzi. In functie de complexitatea mastii timpul de confectionare poate sa dureze pana la trei zile.
Jocurile cu aceste masti incep de dimineata, in ziua de Ajun si continua pana a doua zi, de Sfantul Vasile. Uratorii care imbraca mastile poarta la picioare zurgalai si trebuie sa joace in ritmul muzicii, astfel incat zgomotul zurgalailor sa alunge spiritele rele din gospodaria satenilor.
Un alt obicei care se pastreaza si astazi este Semanatul. Copiii in prima zi a anului vin si sorcovesc cu grau pe la casele satenilor. Graul se matura din case abia seara si se da de mancare la pasari pentru a fi sanatoase tot anul. Conform traditiei, uratorii si semanatorii sunt rasplatiti cu mere, colaci si bani.
Aceste masti traditionale pot fi confectionate la comanda si achizitionate direct de la mesterul popular Ion Albu din Timisesti.
Locatie atelier: atelierul se afla la soseaua ce duce din centrul comunei Timisesti spre Pascani la aproximativ 500 m, iar la poarta se afla o troita din lemn si steagul tricolor al Romaniei
Tel mester popular: 0722689084, 0233781813
Scrie raspunsul tau!