Un subiect mai puțin cunoscut: Arnăuții
Conferințe și prezentare de carte
Complexul Muzeal Național Neamț organizează în vineri, 17 martie 2023, o prezentare de carte și două conferințe inedite despre arnăuți, o categorie de mercenari de origine balcanică din epoca domniilor fanariote. În ziua amintită, publicul vizitator este așteptat începând cu ora 16.00 la Muzeul de Artă Piatra-Neamț, pentru a asista la prezentarea volumului intitulat Arnăuții în Țările Române (secolele XVIII-XIX), ediția a doua revăzută și adăugită, apărut la Editura Mega din Cluj în vara anului 2022.
Claudiu-Ion Neagoe, conf. univ. dr. habilit. la Universitatea din Pitești, autorul volumului, vă va introduce în atmosfera extrem de agitată a „secolului fanariot” (1709-1821) prin intermediul unei conferințe cu titlul Mercenari balcanici în oștile Moldovei și Țării Românești, secolele XVIII-XIX: arnăuții. Publicul nemțean va afla o serie de amănunte interesante, puțin cunoscute, referitoare la această categorie de militari aflați în slujba domnilor fanarioți.
În perioada fanariotă, efectivele armatelor moldo-valahe au fost reduse ca număr, ele fiind folosite mai ales pentru apărarea graniţelor, păstrarea liniştii interne şi încasarea dărilor.Trebuie precizat faptul că iniţiativa reducerii efectivelor militare româneşti a aparţinut în exclusivitate domnilor fanarioţi, deoarece Înalta Poartă n-a cerut niciodată astfel de măsuri. Mai mult decât atât, în vreme de război sultanii au cerut domnilor fanarioți să sporească numărul slujitorilor militari, iar în caz de război muntenii şi moldovenii, alături de tătari au format „trupele auxiliare” ale armatelor Sultanului. Arnăuții asigurau paza domnilor fanarioți în timp de pace, iar în vreme de război constituiau principalul, poate chiar cel mai important, corp militar din oștile Moldovei și Țării Românești. Nu de puține ori, arnăuții au fost folosiți împotriva unor supuși otomani care se dedau la abuzuri împotriva băștinașilor. Unii se aflau în slujba Curții Domnești, alții în slujba Spătăriei/Hătmăniei și Agiei, iar alții în slujba ispravnicilor de județ sau de ținut, a căpitanilor și polcovnicilor de județ.
La fel de interesantă și de lămuritoare va fi și conferința susținută de profesorul de istorie Cătălin Drăghici, membru fondator al Asociației Historia Renascita din județul Argeș, cu tema Despre veșmintele și armele arnăuților domnești și boierești din epoca fanariotă. Toți aceia care vor participa la cele două conferințe vor asista nu doar la o simplă prezentare de veșminte și de arme, ci și la o reconstitire istorică cu adevărat inedită, cei doi conferențiari prezentându-se în fața publicului în „straie arnăuțești” și înarmați până în dinți cu pistoale, iatagane și pumnale, secondați de alți „arnăuți”, membri ai aceleiași asociații.
Vă reamintim că acest dublu eveniment științific și cultural, se va desfășura la Muzeul de Artă Piatra-Neamț, în ziua 17 martie 2023, ora 16.00.
Scrie raspunsul tau!