NOI SUCCESE ALE CLASELOR DE PICTURĂ ALE ȘCOLII POPULARE DE ARTĂ PIATRA-NEAMȚ
Cristina Mihai, Laureata Concursului Naţional „Nicolae Milord”, ediţia a VII-a
Între 27 martie și 14 aprilie 2023, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, prin Şcoala Populară de Artă Piatra-Neamţ, a organizat cea de a șaptea ediţie a Concursului naţional de arte plastice „Nicolae Milord”, proiect cultural-educativ demarat în 2017 pentru a promova creaţiile elevilor şcolilor de arte din ţară, precum şi pentru o mai bună cunoaştere a operei și a personalității pictorului pietrean Nicolae Milord.
Concursul, desfășurat pe două secţiuni – pictură şi grafică –, a beneficiat , în procesul de jurizare, de competența și echidistanța unor personalități ale domeniului artelor plastice din județul Neamț:Emil Nicolae președinte de juriu, critic de artă), Ștefan Potop (pictor, președintele filialei Neamț a Uniunii Artiștilor Plastici din România), Arcadie Răileanu (pictor, fost profesor în cadrul Școlii Populare de Artă Piatra-Neamț) și Carmen Elena Nastasă (manager Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamţ.
Festivitatea de premiere a avut loc odată cu vernisarea expoziţiei rezultată în urma concursului, pe 4 aprilie 2023, la Biblioteca Județeană „G. T. Kirileanu” Neamț. Laureata Marelui Premiu este CRISTINA MIHAI, reprezentantă a Școlii Populare de Artă Piatra-Neamț (clasa, prof. Cristian Bistriceanu).
La secțiunea Pictură, Premiul I a fost acordat Teodosiei Apetroaei (14 ani, Școala de Arte Botoșani), Premiul II a revenit Mariei Bâdașcu (17 ani, Școala de Arte și Meserii „Vespasian Lungu” Brăila). La această secțiune s-au acordat două Premii III, pe care le-au primit Maria Cristina Dincă (Şcoala de Arte „ Octav Enigărescu” Târgoviște) și Daniela Aiordăchioaie (Centrul Cultural „Dunărea de Jos” Galați).
La secțiunea Grafică au fost acordate doar două premii: Premiul II lui Gabriel Smărăndache (21 ani, Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Cornetti” Craiova) și Premiul III Laurei Tudorică (Școala Populară de Artă București)
Vizibil emoționată, proaspăta laureată a mărturisit: „Am absolvit Facultatea de Textile-Pielărie de la Iași, Secția Inginerie economică, despre care pot spune ca ar avea o destul de vagă legătură cu arta plastică. Pictura a fost mult timp un hobby, ceva de suflet, care aduce relaxare și liniște interioară. Cu ajutorul ei îmi poți exprima trăirile personale. Am simțit asta lucrând.
Îmi place mult Monet și am avut bucuria să îi pot vedea o parte din lucrări în marile muzee ale lumii. Casa lui din Giverny, grădinile splendide din jurul acesteia, cea romantică și cea japoneză, în special, cu sălciile plângătoare și lacul cu nuferi au fost sursă de inspirație.
Școala Populară de Artă a fost pentru mine o oportunitate de a dezvolta aceasta pasiune veche, un pas înainte pentru ce mi-am propus pentru viitor. Aici te confrunți cu viziuni diferite de ale tale și, în primul rând, înveți să studiezi corect și nu haotic, așa cum am început eu.
Sunt în anul trei la clasa profesorului Cristian Bistriceanu, căruia îi mulțumesc în mod deosebit pentru tot ce am reușit să învăț în acești ani. ”
***
Ana Paula Buruiană– Marele Premiu și Trofeul Concursului „Emancipare” de la Târgu Jiu
A III-a ediţie a Concursului Naţional de Pictură şi Grafică „Emancipare” organizat de Şcoala Populară de Arte „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu s-a finalizat pe 19 mai 2023, la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, cu vernisajul expoziţiei şi premierea celor mai bune lucrări participante .
Laureata competiției a fost desemnată pietreanca Ana Paula Buruiană, reprezentantă a Școlii Populare de Artă Piatra-Neamț, din cadrul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”. La concurs au participat 53 de elevi ai școlilor populare de arte și centrelor culturale din 17 județe (Cluj, Brăila Sibiu, Vâlcea, Botoșani, Galați, Vrancea, Suceava, Neamț, Tulcea, Argeș, Mureș, Bihor, Dolj, Maramureș, Alba, Gorj).
Juriul a fost alcătuit din Vasile Fuiorea- președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Târgu Jiu, Armand Landh –artist plastic, membru al al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Târgu Jiu și Florin Gherghiu, artist plastic și vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Târgu Jiu.
Laureata Concursului „Emancipare” de la Târgu Jiu se destăinuie: „Am urmat studii într-un domeniu tehnic, absolvind Facultatea de Textile din Iași, în 2006. În plan profesional, fiind coafeză, am ocazia de a armoniza aptitudinile tehnice cu arta de a modela părul, de a îl colora, de a potrivi aranjarea sa pe fiecare fizionomie. Reușesc să fac acestea bazându-mă și pe o comunicare armonioasă cu oamenii cu care intru în contact în fiecare zi. Întotdeauna am simțit că dețin un spirit artistic bogat, iar din momentul în care am început să îl exprim prin pictură, pictură în ulei, chiar dacă cu pași mici și stângaci, am știut că vreau să rămână o formă de manifestare în viața mea. E al doilea an în care sunt cursantă în cadrul Școlii Populare de Artă Piatra-Neamț. Sunt într-o perioadă în care, sub minunata îndrumare a domnului profesor Radu Macavei, mă aflu în căutarea tușelor potrivite pentru mine; simt că încep să rezonez mult cu stilul pictural pe care îl abordez acum, impresionismul având un mare impact asupra mea.”
Scrie raspunsul tau!