Zeci de salvatori români au cucerit masivul Ceahlău
Competiția a avut un mare impact
Testul suprem de rezistență fizică pentru zeci de salvatori români s-a dat pe Ceahlău zilele acestea, iar impactul a fost unul major, pe măsura frumuseților pe care participanții le-au descoperit în Neamț.
Dacă anul trecut competiția s-a desfășurat la nivelul județului nostru, în acest an Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava” Neamț a luat decizia să ducă evenimentul la un alt nivel și a reușit: 81 de concurenți din 26 inspectorate judeţene pentru situaţii de urgenţă au participat în perioada 26 -28 iunie și au transformat Muntele Ceahlău într-o bază de antrenament. Pe parcursul celor două zile, salvatorii s-au străduit să obțină cele mai bune rezultate la cele două probe ale competiției, denumite „cursa Panaghia” și „scări pe Toaca”.
Prima probă, cursa Panaghia, a constat în parcurgerea traseului Stațiunea Durau – Cabana Fântânele – Cușma Dorobanțului – Stânca Panaghiei – Cabana Meteo cu o lungime de aproximativ 7 km și diferența de nivel de aproximativ 1100 m. Concurenții au participat echipați în echipament sportiv cu încălțăminte adecvată tip trail-running, rucsac pentru transportul echipamentului individual capacitate 60 – 80 litri, necesar parcurgerii celei de-a 2-a probe din concurs (costumul de protecție pentru pompieri, bocanci unici, cască de protecție pentru intervenție la incendii cu vizor, mănuși de protecție pentru intervenție).
A doua probă, scări pe Toaca, a constat într-o singură urcare pe scara care asigură accesul către Vârful Toaca, care este compusă din 519 trepte, cu o înclinație de aproximativ 70 grade, pe o diferență de altitudine de aproximativ 100 metri. La această probă, concurenții au participat echipați în costumul de protecție pentru pompieri (NOMEX), bocanci unici, cască de protecție pentru intervenție la incendii cu vizor, mănuși de protecție pentru intervenție, aparat de respirat cu aer comprimat și butelie de aer (goală).
După parcurgerea celor două probe, clasamentul a fost următorul:
🏆grupa I (18 ani și 30 de ani, inclusiv)
🥇plt. Găvriluț Samuel (ISU Neamț)
🥈sgp. Burduhaș Dumitrel (ISU Neamț)
🥉sg.maj. Barbato Mihail (ISU Tulcea)
🏆grupa a II-a (31 ani și 40 de ani, inclusiv)
🥇plt.adj.șef Bursuc Adrian (ISU Caraș-Severin)
🥈plt. adj. Avram Mihai Nicolae (ISU Alba)
🥉lt. Dan Petru Daniel (ISU Mureș)
🏆grupa a III-a (peste 41 de ani)
🥇plt.adj. Grecu Mario-Ciprian (ISU Neamț)
🥈plt.adj. Nechita Ovidiu (ISU Suceava)
🥉lt. Cocioabă Doru Marian (ISU Buzău)
În acest an s-au înscris și două femei, care au ajuns cu bine la final.
Unul dintre concurenți a transmis la finalul competiției pentru anchetaonline.ro: „Am trăit o satisfacție foarte mare! Sportiv din fire, parcursul meu în această competiție este rezultatul unei munci îndelungate și al concentrării. În mintea mea a fost o luptă continuă, timp de aproximativ o oră și zece minute, cât a durat ascensiunea, pentru a mă stimula să ajung la linia de final. A fost o competiție foarte solicitantă, în cadrul căreia am avut posibilitatea să-mi dezvolt aptitudinile și deprinderile specifice intervențiilor în zonele montane sau greu accesibile. A fost una dintre cele mai mari provocări și sunt mulțumit că am reușit că o parcurg cu bine.”, Codruț Soare, plutonier, face parte din colectivul ISU Argeș din anul 2019, când a venit la Detașamentului de Pompieri Mioveni.
Gazeta locală din Arad, județul reprezentat de trei arădeni la acest concurs, a precizat: „Competiția este inclusă în Calendarul Anual al principalelor competiții sportive planificate pentru anul în curs, accesul de înscriere fiind deschis personalului militar al IGSU, desfășurându-se în aria uneia dintre cele mai frumoase regiuni din România: Parcul Național Ceahlău. Concursul urmăreşte dezvoltarea şi perfecţionarea aptitudinilor şi deprinderilor motrice specifice acţiunilor de intervenţie în situaţii de urgenţă în zonele montante greu accesibile (…) Competiția vizează, totodată, și popularizarea, în rândul cetățenilor, a unor aspecte din activitățile desfășurate de serviciile de urgență profesioniste.
Nu mai puțin de 26 inspectorate judeţene pentru situaţii de urgenţă au participat la competiția de pe muntele Ceahlău: AB, AG, AR, BC, BH, BT, BV, B-IF, BZ, CS, CJ, CT, CV, DB, HR, HD, IS, MS, NT, PH, SB, SV, TM, TL, VS și VN.
„Scări pe Toaca” organizat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență „Petrodava” Neamț are ca obiectiv formarea și dezvoltarea capacităţii organismului de a susţine timp îndelungat eforturi fizice cu o intensitate de tip maximal şi supra-maximal, precum şi formarea culturii sportive şi dezvoltarea unui stil de viaţă sănătos și promovarea turismului, a frumuseților și valorilor locale.
Scrie raspunsul tau!