Expoziție Petru Diaconu
Programul expozițional 2024 din cadrul Galeriilor de Artă „Lascăr Vorel” Piatra-Neamț continuă cu cea de-a doua expoziție pregătită publicului vizitator, de data aceasta semnată de binecunoscutul artist plastic Petru Diaconu. Expoziția va avea loc în perioada 15 – 29 februarie și va fi marcată de un vernisajul de vineri, 16 februarie, ora 17:00, în cadrul căruia vor lua cuvântul președintele UAP – filiala Neamț, Ștefan Potop, criticul de artă Emil Nicolae și artistul însuși.
Vizitatorii pot admira pe simezele galeriei 40 de lucrări, de pictură, în tehnica acrilic pe pânză și se vor reîntâlni cu tematica bine cunoscută a artistului plastic Petru Diaconu.
Conceptul expozițional ne este deslușit în câteva cuvinte de către artist:
„Expoziția de față se vrea ca o sinteză a lucrărilor din ultimii ani și este și un fel de aniversare: 48 de ani de la prima expoziție de la Casa Universitarilor din Iași. Ea este organizată ca o carte de nuvele-schițe, sau ca o carte de poezie, sau ca un spectacol compus din mai multe secvențe. Lucrările au fiecare independența lor. Deși diferite, sunt subordonate propriului meu stil. Stilul înseamnă omul în concepția mea.
Ca tehnică, folosesc culori acrilice pe pânză sau carton special.
Ca subiecte ar fi păsări, frunze, fluturi…care nu sunt păsări, frunze, fluturi ci sunt asocieri dintre diverse elemente – cel mai adesea spontane – care conduc spre o idee poetică, filozofică….
Subliniez latura decorativă a fiecărei lucrări vs. cenușiul, anostul, alarmantul stării în care adesea ne găsim.
Prefer deci imagini confortabile care sper să ajungă la semeni.
Pentru mine arta se aseamănă cu locul unde ți se pare că cerul se unește cu pământul, și alergi să ajungi acolo… Și când ajungi…constați că e…mai incolo! Și mai încolo…și mai încolo…!!
Cred că drumul până “mai încolo” e important.”
Poetul și criticul Emil Nicolae face o incursiune în universul artistic al pictorului Petru Diaconu iar cu ocazia expoziției de anul acesta, afirmă: „Poate că a venit momentul să privim în adâncime, dincolo de „inventarul” imagistic… Există și acum, în lucrările lui Petru Diaconu: fluturi, flori, constelații, bufnițe, copaci, cerul lunatic, păsări hibride, siluete umane, pâlcuri de case, anotimpuri ș.a.m.d. Adică universul apparent, accesibil înțelegerii noastre. E un prim nivel al percepției, care parcă nu ar vrea să incomodeze privitorul. Dar cee ace contează în toată povestea, desigur, e profesionalismul nedezmințit al lui Petru Diaconu – rigoarea compoziției, armonia cromatică, stabilitatea/precizia desenului. Și, cu toate și peste toate, expresia de o plasticitate densă. Egal cu sine, cum ne-a obișnuit, artistul nu-și propune (acum) sp provoace, să contrarieze prin experimente gratuite. El vrea să confirme o manieră/un limbaj și un statut pe care le-a dobândit de-a lungul vremii prin muncă intense și frământări discrete.”
Câteva date biografice dar și detalii referitoare la viața profesională și la parcursul său artistic, sunt amintite în rândurile ce urmează.
Petru Diaconu este născut pe 24 martie 1949, în localitatea Dobreni din județul Neamț. Și-a desfășurat studiile liceale la Colegiului Național “Petru Rareș” din Piatra Neamț, fiind promoția anului 1970; mai apoi, timp de doi ani, a urmat cursurile Facultății de Matematică din cadrul Universității “Alexandru Ioan Cuza” Iași, dar în paralel, a participat și la cursurile de Istoria Artei din cadrul Institutului Pedagogic din Iași.
Dorința de cunoaștere a acestui domeniu l-a determinat pe artist să continuie prin studiu independent, astfel ucenicind prin atelierele artiștilor ieșeni Ioan Gânju, Ion Buzdugan, Jenö Mihály Bartoș dar și frecventând cenaclurile de artă mai importante, printre care “România Pitorească”, Cenaclul de pictură de la Casa Studenților din Iași unde nume sonore ale artei plastice i-au fost profesori îndrumători.
Debutul pe simeze a fost în august 1976, în cadrul unei expoziții colective, la Casa Universitarilor din Iași, având ca motto un citat din Juan Gris: “Mai bine să greșim decât să ne osificăm”, urmând ca de-a lungul timpului, prin participări la numeroase expoziții și festivaluri, artistul să capete notorietate. Începând cu anul 1978 acesta organizează mai multe expoziţii estivale în diferite locaţii din stațiunea Mamaia, în anul 1986 organizează la Iaşi o expoziţie cu caracter retrospectiv, iar din anul 1989 acesta se ocupă de Adversiting şi colaborează la revista “Flacăra” din Bucureşti, artistul fiind unul dintre pionierii producției publicitare din România, având astfel o vastă experiență în publicitate dar și în arta plastică. Din anul 2004 Petru Diaconu revine la Piatra Neamţ, iar de atunci şi până în prezent acesta organizează și participă la numeroase expoziţii personale și colective, atât în țară cât și în strainătate asftel fiind constant în atenţia criticilor şi iubitorilor de artă.
Critica de specialitate l-a numit “un maestru al metamorfozelor” sau “un artist al grației plastice, care vede frumos, colorat și rotund”, iar artistul mărturisește că “Îmi place să pictez stele, fluturi, pești și mă inspiră nespus femeia”. Stilul artistic al acestuia în ceea ce privește pictura, definită în timp, este apropiată de suprarealism, pentru că în operele lui primează în aceeași masură ideea dar și culoarea. Tehnicile în care lucrează Petru Diaconu sunt multiple, pe lângă pictura în acrilic pe pânză, mai asimilează ca metode de lucru prin care își exprimă ideile creatoare și încearcă să le găsească valențe artistice și decorative: metaloplastia, ceramica, fresca, serigrafia, aerograful.
Criticul de artă Valentin Ciucă, în lucrarea sa, “Un secol de arte frumoase în Moldova” (Ed. Art XXI, Iași, 2009), evocă un mic fragment descriptiv cu privire la artistul Petru Diaconu: “Are, în mod evident, un gust rafinat al decorativului și atrage uneori atenția mai mult decât unii clasici în viață. Lucrările lui, nenumărate, risipite generos prin colecții, arată un evident simț cromatic și arta creării unor contexte plastice, unde ornamentica poate juca un rol major. Ciclul Bufnițelor, de pildă, este eclatant fără ostentație și, cine are răbdare, poate observa că autorul vrea să ne comunice ceva în plan simbolic. Starea de veghe și inteligența, înțelepciunea, contrazic un folclor potrivnic și, de aceea, imaginile consacrate acestor păsări de noapte devin inevitabil simpatice. Tot astfel, reacționăm și în fața compozițiilor cu subtext ecologic, unde imaginile au impact emoțional asupra celor care văd în natura terestră singurul rai posibil. Constelațiile se rotesc, se nasc și mor iar imaginea titrată „La steaua” este o încercare de filosofare riscantă pe cont propriu.” Și tot despre pictura lui, criticul de artă Emil Nicolae afirmă în revista “Conta” (nr. 9, 2012) că “cel puțin trei componente principale caracterizează pictura lui Petru Diaconu: cromatica vie, explozivă, rigoarea desenului (construcției) fantezia combinativă. Din această perspectivă, se poate spune că avem de-a face cu un artist dominat de senzualitate, pe care o ține însă în frâu cu mijloace tehnice sigure și îndelung exersate, rezultatul fiind un discurs vizual care promovează un fantastic temperat și fără complicații inutile.”
EXPOZIȚII PERSONALE ȘI DE GRUP:
- 2004 – reluarea activității artyistice cu prima expoziție la Piatra Neamț, la galeria “TOP-ART”, intitulată “Exerciții de culoare”;
- 2005 – expoziție personal “Exerciții de culoare II”, la Galeria “TOP-ART” din Piatra Neamț;
- 2005, iunie – expoziție personală la Beijing, China;
- 2005, decembrie – expoziție retrospective cu lucrări recente, dar și cu lucrări din ’85-’89, la Galeria “Vert” din Piatra Neamț;
- 2006, martie – expoziție personală la Galeria “TOP-ART”, ultima expoziție din existența acestei galerii;
- 2006, noiembrie – expoziție personal la Galeriile “Raiffeisen Bank”;
- 2007, octombrie – expoziție personală în cadrul Festivalului de teatru de la Piatra Neamț;
- 2008, august – expoziție personală în Rotonda Bibliotecii “G. T. Kirileanu” Piatra Neamț;
- 2008 – expoziție la Galeriile de Artă “Lascăr Vorel” Piatra Neamț, împreună cu artistul plastic Gabriel Gheorghiu din Iași;
- 2009, 2010 – expoziție aniversară la Galeriile de Artă “Lascăr Vorel” Piatra Neamț;
- 2009, 2011 – participări la toate expozițiile colective din județul Neamț;
- 2009 – înființarea unei galerii particulare, “Sestri Art Gallery” la Piatra Neamț;
- 2010 – expoziție personală la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, în cadrul Festivalului de teatru;
- 2011 – participare la o expoziție internațională la Parlamentul României, în sala “Brâncuși”;
- 2011 – 2019 – expoziții anuale la Galeriile de Artă “Lascăr Vorel”;
- 2011 – 2019 – participare la toate edițiile ale Bienalei Naționale de Artă Plastică “Lascăr Vorel”;
- 2020 – expoziție personală la Galeriile de Artă “Lascăr Vorel” Piatra Neamț;
- 2021 – expoziție personală la Galeriile de Artă “Lascăr Vorel” Piatra Neamț;
- 2022 – expoziție personal la Galeriile de Artă “Lascăr Vorel” Piatra Neamț.
- 2023 – expoziție personal la Galeriile de Artă “Lascăr Vorel” Piatra Neamț.
- 2024 – expoziție personal la Galeriile de Artă “Lascăr Vorel” Piatra Neamț.
Notorietatea artistului este dată și de faptul că acesta este o prezență constantă în expozițiile organizate atât la nivel național cât și internațional, având astfel peste 500 de lucrări, în diverse tehnici, în colecții particulare din Suedia, Olanda, Elveția, Anglia, Turcia, Germania, Italia, Franța, Belgia dar și în Statele Unite ale Americii și China.
Scrie raspunsul tau!