Home » Alte evenimente

Curs de educație media prin film documentar, la Biblioteca Județeană

17 May 2024 0 Comentarii

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește, în zilele de 20 și 21 mai 2024, un curs de educație media pentru bibliotecarii din județ, din seria „Documentare la bibliotecă“, organizat de Asociația One World Romania în parteneriat cu centrul de resurse și educație media Mediawise Society. Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Cursul are deja 30 de bibliotecari înscriși din tot județul Neamț. Vor participa, de asemenea, doi reprezentanți ai Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti“ Onești. Toate cursurile din cadrul proiectului sunt susținute de jurnalistul și criticul de film Ionuț Mareș și de Nicoleta Fotiade, formatoare în domeniul educației media și digitale, președinta asociației Mediawise Society.

Participanții vor deprinde noțiuni de documentar, educație media, drepturile omului, propagandă, reprezentare prin imagine, dar și despre cum se organizează un eveniment cu un astfel de film la bibliotecă, care include proiecție și dezbatere cu invitați și spectatori. Pornind de la programa deja elaborată, formatorii au dezvoltat un suport de curs care vorbește despre aceste teme și își propune să le arate bibliotecarilor potențialul filmului documentar ca instrument media pentru dezbateri.

Proiectul se derulează în două etape. În fiecare județ, întâi au loc cursuri de educație media prin film documentar destinate bibliotecarilor. Cu îndrumarea formatorilor, participanții vor aplica apoi cunoștințele dobândite pentru a organiza proiecții de film și dezbateri pentru publicul bibliotecilor lor, în etapa a doua.

O noutate anul acesta este faptul că documentarele analizate de bibliotecari ca studii de caz și ulterior proiectate în etapa a doua sunt destinate mai multor categorii de vârstă. Pentru publicul adult și mixt vor fi disponibile documentarele românești „Între revoluții“, de Vlad Petri; „Cazul inginerului Ursu“, de Liviu Tofan și Șerban Georgescu; și „Școala noastră“, de Mona Nicoară și Miruna Coca-Cozma; iar pentru publicul tânăr există pregătită o altă noutate: pentru prima dată va fi prezent în program un film internațional – „Expirat“ (Norvegia, r. Kieran Kolle) – pe tema risipei alimentare, care a făcut parte din catalogul KineDok în 2017-2018. Ca în fiecare an, vor fi disponibile pentru proiecții și scurtmetraje din selecția Sahia Vintage: „Adolescența“ (1970), de Florica și Paul Holban, și Jurnalul nr. 38 (JURNAL 1000) (1966).

Seria de cursuri a fost deschisă în luna aprilie la Alexandria, unde au participat bibliotecari din Teleorman.

Inițiativa face un pas asumat pentru a crește competențele de analiză critică a imaginii ale publicului larg, cu filmul documentar ca material didactic. Totodată, proiectul reprezintă un efort de lungă durată de a îmbogăți activitatea și oferta culturală a bibliotecilor rurale, municipale și județene și pentru a semnala utilitatea acestora ca noduri accesibile ale cunoașterii.

„Avem foarte mare încredere în potențialul bibliotecilor de a se transforma în centre culturale pentru comunitate, de a ajuta la dezvoltarea competențelor media pentru implicare civică și de a contribui la înțelegerea filmului documentar. Credem că evenimentele pe care bibliotecarele și bibliotecarii le organizează în comunitățile lor, pentru un public de toate vârstele, încurajează dezbaterea, analiza critică și reflecția asupra unor subiecte de interes, cum ar fi egalitatea de șanse și de gen, rasismul, discriminarea sau protecția mediului“, spun cei doi formatori, Nicoleta Fotiade și Ionuț Mareș.

 

Formatori

Ionuț Mareș este jurnalist și critic de film și scrie cu regularitate despre cinema pentru reviste on-line precum Films in Frame și Ziarul Metropolis. Este directorul artistic al Festivalului Ceau, Cinema! de la Timișoara și al festivalului Zilele Filmului Românesc de la Chișinău, precum și curatorul competițiilor de scurtmetraje (românești și internaționale) ale Festivalului Internațional de Film Independent Anonimul de la Sfântu Gheorghe. Colaborează, de asemenea, ca moderator de discuții cu alte festivaluri de film din România, cum ar fi TIFF și Les Films de Cannes à Bucarest. A fost critic invitat în cadrul programelor de educație cinematografică Education à l’image și CinEd. A absolvit Jurnalism-Engleză la Universitatea de Vest din Timișoara și a urmat un masterat în jurnalism cultural la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) a Universității din București.

Nicoleta Fotiade este expertă în comunicare și formatoare în domeniul educației media și digitale. În ultimii 20 de ani, a coordonat programe de educație media pentru organizații neguvernamentale din România și Europa. A predat educație media studenților de la Pedagogie din Universitatea din București și formează profesori și bibliotecari pentru a include educația media în comunitățile lor de învățare. Este (co)autoare a mai multor studii de cercetare media și resurse educaționale de educație media, inclusiv a două manuale pentru liceu. Este președinta asociației Mediawise Society (mediawise.ro), co-fondatoare și președintă a International Association for Media Education (iame.education) cu sediul la Bruxelles. Nicoleta a studiat Jurnalism și a terminat Master of Arts în Comunicare la Universitatea Westminster din Londra.

Parteneri

Mediawise Society, KineDok România, Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu“ Dâmbovița, Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu“ Ialomița, Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț, Biblioteca Județeană „Marin Preda“ Teleorman.

Înființată în 2009, Asociația One World Romania organizează anual la București singurul festival de film documentar și drepturile omului din țară, One World Romania. Asociația lucrează cu filmul documentar ca vehicul pentru dialog social și politic, ca fereastră spre lume și mediu ce provoacă la reflecție și formează comunități. Prin activitățile sale, asociația sprijină evoluția cererii de documentar în România, ceea ce a condus în ultimii ani la un interes crescut pentru acest gen, atât în ceea ce privește publicul larg, cât și în cadrul unor programe educaționale.

Centrul de resurse și educație media Mediawise Society formează profesori, bibliotecari și profesioniști din domeniul educației și comunicării pentru competențe media transferabile în contextul lor profesional. Copiii și tinerii sunt beneficiarii finali ai programelor noastre de formare și resurse educaționale. Modelul nostru de educație media promovează înțelegerea critică a felului cum interacționăm cu media. Cursanții Mediawise dezvoltă un spectru larg de cunoștințe și abilități de analiză și evaluare critică a conținuturilor și a practicilor online.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.