Home » .: Promovare Turistică :., Arhitectură românească tradițională, Credinţă şi spriritualitate în Neamţ, Headline, Muzee, Obiceiuri, tradiții și meșteșuguri, Obiective turistice, Personalităţi culturale nemţene, Promovare Turistică, Sate nemțene
, , ,

Muzeele etnografice, tezaur al istoriei și tradițiilor locale

13 September 2024 0 Comentarii

Casa Bunicilor, sat Mitocul Bălan, comuna Crăcăoani

Muzeele etnografice sunt adevărate bijuterii și mărturii de iubire pentru tradițiile, folclorul și spiritualitatea locurilor și așa este și Muzeul Etnografic Casa Bunicilor din satul Mitocul Bălan, comuna Crăcăoani.

La poalele munților Stănișoarei, pe Valea Cracăului Alb, într-o zonă încărcată de tradiții și spiritualitate, Muzeul Casa Bunicilor înfățișează fumusețea și înțelepciunea oamenilor locului, și reprezintă un crâmpei din istoria, tradițiile și obiceiurile zonei, care astfel rămân vii în memoria localnicilor și a păstrătorilor de valori etnografice. Totodată, acestea devin izvor de cunoaștere pentru cei ce îl vizitează.

Spațiul special amenajat, cu două încăperi, prezintă diverse obiecte utilizate pe lângă casă în acest sat de munte. Fiecare obiect ce este inclus în expoziție are o poveste. Piesa de rezistență este lada cu zestre unde au fost păstrate costumele populare foarte vechi, autentice ale familiei ce deține muzeul.

Aici se pot observa icoane vechi de peste 100 de ani, un vechi pat de lemn de nuc, stative de țesut, vârtelniță, furcă cu lână, și fusul, covoare tradiționale, fier de călcat cu jar, sau fotografii de familie în care sunt exemplificate obiceiurile specifice acelei perioade.

„Avem nevoie de atât de puțin, pentru a salva ceea ce părinții și bunicii noștri ne-au lăsat moștenire. Este păcat să nu punem în lumină anumite obiecte, pentru a-și regăsi frumusețea, extrase din universul rural tradițional. Ne trebuie doar voință, emoție și dragoste de familie, neam și țară. Trebuie să ne cunoaștem trecutul, rădăcinile, pentru a putea trăi în prezent cu bucurie și a merge spre viitor cu speranța în mai bine”, spunea Maria Cornea, cântăreață de muzică populară și inițiatoarea acestui muzeu, într-un interviu apărut într-o publicație locală în anul 2021:

Casa Bunicilor, o bijuterie etnografică în Crăcăoani

Păstrătoare de tradiții și de obiecte autentice,  frumoase, care au legătură cu viața satului, cu obiceiurile folclorice și îndeletnicirile tradiționale, Maria Cornea ne oferă la Casa Bunicilor atmosfera și universul satului, dar și căldura gospodăriilor de altădată.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.