ZIUA CULTURII NAȚIONALE Dublă lansare de carte la Muzeul de Artă din Roman
Miercuri, 15 ianuarie 2025, vă invităm la Muzeul de Artă din Roman, pentru a sărbători Ziua Culturii Naționale, prin poezie și artă. Începând din anul 2011, data de 15 ianuarie, ziua de naștere a poetului național Mihai Eminescu, a devenit Ziua Culturii Naționale. Evenimentul va fi marcat printr-o dublă lansare de carte, două volume de poezii, din seria ”Parfum de lemn”, semnate de romașcanul Mihai Jitaru, dascăl, poet, sculptor, grafician. Este vorba despre volumele 2 și 3: ”Aproape de iubire” și ”Departe de noi”, care vin în completarea volumului 1: ”Aproape de Dumnezeu”, lansat în anul 2023 la Muzeul de Artă din Roman. Toate cele 3 volume sunt apărute la editura PIM din Iași, în anii 2023 și 2024, într-o grafică realizată de autor și bucurându-se de prefațări susținute de profesori și artiști vizuali: profesor Nelu Dumbravă, profesor Maria Gavrilă, artist plastic Irina Lazăr, doctor Elena Ionel. O îmbinare armonioasă între idei dăltuite în lemn, în penel și în condeiul scrierilor rimate. Ca o completarea firească, prezentarea celor două volume va fi însoțită și de expunerea unor lucrări de sculptură care întregesc demersul poetic.
Mihai Jitaru ne invită în universul său creativ, pornind de la dialogul tainic cu natura, cu materia, cu lemnul, căutând să pătrundă în misterele începuturilor, în esența existenței, a divinului, redând în forme dăltuite și versificate, sentimente, trăiri de profunzime și sensibilă simțire. Reprezentările modelate din fibra lemnului, transced realitatea, pentru a se dezvălui în rime meșteșugite, stârnind interogări, acaparând vizualul și mentalul, creând conexiuni emoționale și raționale. Creațiile autorului, se întrepătrund, se completează reciproc, într-o reverberație prefiguratorie, în construcții expresive de elemente care interacționează într-un limbaj armonios, echilibrat, esențial, pentru a ne purta spre țintiri de desăvârșire spirituală. Inspirat din înțelepciuni străbune, din vatra satului românesc, din plaiuri mioritice și din rezonanțele toacei de la schit, transpune, în perspective proprii, dintr-un zbucium lăuntric, năzuințe și idealuri. Fin observator al firii umane, al cotidianului, un căutător al adevărului și al frumosului, în evocări imperative, de daltă și condei, relevă concepte esențiale care definesc împlinirea umană și spirituală, în vâltori de timp și timpuri. Creațiile jitariene devin cântări ale vieții, ale omului, naturii și divinului, în interpretări psiholgice și filosofice, atent analizate, cu spirit pedagogic și firescul unui trăitor al unor vremuri în schimbare. Însuflețitoare și încântătoare, versurile sale ne cheamă, în doiniri de drag și de dor, la rădăcini, la tradiții, la o redescoperire a sinelui, a conștiinței, într-o armonie perfectă cu eul nostru, cu natura și divinul. Redescoperim, în forme simple dar înălțătoare, iubirea, bucuria, veselia, duioșia, liniștea, dătătoare de tihnă, de pace și care răzbat din vremuri de-altădată, sub scutul credinței și al speranței, într-un cotidian rătăcitor, metalizat, copleșitor într-o rezonanță aproape tragică. Binele și răul, mereu în balanță, mereu în lupta ce macină și dezbină, sunt sub lupa versificată, în rime de revoltă, de blamare, permanent în încercarea de a însufleți spiritul viu de odinioară, de a deschide ferestre sufletului, spre frumosul din noi și de lângă noi.
În metamorfozări de glie, de la semințele vieții, la copacul înrădăcinat, poezia lui Mihai Jitaru ne poartă pe miraculoase cărări de aducere-aminte, în momente de relaxare, de reinventare a destinului uman. Evocări ale naturii, în momente de pace, devin popasuri idilice, pentru a ne îndemna la visare sau la o liniște de adâncuri, într-o simbioză cosmotică care propovăduiește o ”casă a speranței”. De la frumos la urât, de la iubire la ură, de la bucurie la tristețe, de la împlinire la deznădejde, de la începuturi la sfârșit de lume, creațiile jitariene devin mărturie a condiției umane, a luptei pentru regăsirea adevăratelor valori, pentru un ”destin frumos”, meritat. Mesajul poeziilor sunt transmise clar din cele două titluri: doar ”aproape de iubire” vom reuși în devenirea noastră și cât mai mult ”departe de noi” să ținem ura, ipocrizia, falsitatea, hoția, bârfa.
Mihai Jitaru ne oferă un adevărat ”copac cu poezii”, adânc înrădăcinat în pământul strămoșesc, un manifest poetic, spiritual și introspectiv, bogat în explorări filosofice, îndemnându-ne la reflecție, pe cărări de iubire și smerenie, un îndemn la memento vivere..
Evenimentul va fi completat de un moment muzical susținut Club Canto Noblesse, profesor îndrumător Ionela Mardare-Mirică.
Vă așteptăm cu drag!
Mihaela Ciobanu
Scrie raspunsul tau!