Evocare „George Grigorică – profesorul și dirijorul cu har“, la Biblioteca Județeană
Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț – în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Sindicatul Învățământ Neamț, Colegiul Național „Petru Rareș“, Liceul de Arte „Victor Brauner“, Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Asachi“, școlile gimnaziale nr. 5 și 8 (27) Piatra-Neamț – organizează evocarea „George Grigorică – profesorul și dirijorul cu har“, în cadrul proiectului „Să cunoaștem istoria județului prin memoria comunității. Oameni, locuri, fapte“. Evenimentul va avea loc vineri, 14 februarie 2025, cu începere de la ora 12:00, în Sala Cupola.
George Grigorică a fost un profesor de excepție, membru al Uniunii Compozitorilor din România, care s-a bucurat de aprecierea unanimă a tuturor celor care l-au cunoscut. „Facem totul din plăcere“, spunea George Grigorică, după ce Corul Sindicatului Învățământ, pe care l-a condus timp de 42 de ani, a câștigat locul I la Concursul Republican al Artiștilor Amatori din 1971. „Îi dăruiesc corului mult din puterea mea de muncă. Asta înseamnă pentru mine o școală, un exercițiu larg al profesiunii. Dar mai ales un act de conștiință și dăruire, un act de cultură, pe care fiecare dintre cei o sută de oameni îl desăvârșesc fără a fi necesar să-și explice asta. Am închegat împreună o formație corală care nu trece neobservată“, afirma George Grigorică.
Invitații acestei evocări sunt profesorii Silvia Vais, Lilia Harabagiu, Radu Oțel, Mihăiță Albu, Ionel Hociung, Petru Negru, Elena Popa-Burcă și Elena Popa, bibliotecar. Întâlnirea va cuprinde momente muzicale interpretate de Grupul BelCanto al Liceului de Arte „Victor Brauner“ Piatra-Neamț, coordonat de profesorii Olguța Toma, Narcisa Pavel, Alexandra Costin. Va acompania la pian prof. Adrian Stroici. Moderatoarea manifestării va fi prof. Mihaela Mereuță, managerul Bibliotecii Județene.
George Grigorică
S-a născut la 24 aprilie 1933, în localitatea Cosmeștii-Vale, județul Galați. A studiat la Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu“ din București, cu personalități și maeștri ai muzicii românești: Dumitru D. Botez, Alexandru Pașcanu, Ioan Vicol, Ion Dumitrescu.
În cei 49 de ani de apostolat, a predat la Colegiul Național „Petru Rareș“ (1960-1977), Liceul de Arte „Victor Brauner“ (Școala de Muzică), Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Asachi“ și la școlile gimnaziale nr. 5 și 8 (27) din Piatra-Neamț.
Profesorul George Grigorică a deținut bagheta dirijorală a Corului „Gavriil Galinescu“ (titulaturi anterioare: Corul Învățătorilor; Corul Sindicatului Învățământ), începând cu anul 1962, timp de peste patru decenii. În această perioadă, Corul a fost prezent la numeroase manifestări artistice, atât pe plan local, cât și național, iar în anii 1999 și 2000 a susținut două reuniuni corale, în cadrul Vacanțelor Muzicale de la Piatra-Neamț. Repertoriul a cuprins piese clasice românești și universale și cântece religioase.
Considera că momentul de vârf al Corului a fost participarea la Concursul „Patrium Carmen“ de la București, unde interpreții pietreni au obținut punctajul maxim în sala de concerte a Radiodifuziunii, în 1972.
A cunoscut importante succese și ca dirijor al Corului de cameră al Liceului „Petru Rareș“, pe care l-a fondat în 1969, anul Centenarului liceului, și al Corului Casei de Cultură a Sindicatelor Piatra-Neamț.
În luna mai 2002, la împlinirea unui veac de existență a Corului „Gavriil Galinescu“, a fost editată, datorită preocupării sale, o nouă monografie a acestui grup, intitulată „Să-ți rămână bucuria…“.
Cartea sa, Dincolo de portativ. Muzicieni văzuți ca oameni (Editura „Cetatea Doamnei“, Piatra-Neamț, 2013), care a apărut în două ediții, a fost foarte bine primită de publicul meloman. „Ca iubitor al muzicii de înaltă, nobilă și profundă expresie, am fost preocupat de-a lungul vieții și de deslușirea unor tainice legături dintre muzicienii ca oameni, cu calitățile, slăbiciunile și arta lor. M-a fascinat comportamentul acestora, în relațiile cu semenii, în viața socială, dar și în alte împrejurări“, menționa George Grigorică.
O altă scriere a profesorului George Grigorică este Istoria muzicii românești și universale, ieșită de sub tipar la Editura Constantin Matasă, în anul 2004, cu o prefață semnată de regretatul profesor Alexandru Lupu, fost inspector școlar de specialitate la ISJ Neamț.
A plecat dintre noi la 20 noiembrie 2018, la vârsta de 85 de ani.
Definirea crezului său artistic a fost exprimată astfel: „Profesorul îi dă elevului încrederea în sine, convingerea că face artă. Exigența dirijorului, disciplina de la repetiții, relația și sudura organică între membrii unui ansamblu coral, unele elemente tehnice ca respectarea dozărilor și a frazărilor corecte, omogenitatea și echilibrul între compartimente reprezintă totodată și un complex de mijloace inestimabile de educație, de formare morală a tinerilor“.
Referințe
„…este vorba de bătrâna Moldova, de frumosul și pitorescul Piatra-Neamț de care mă leagă atâtea amintiri încă din anii copilăriei, de corul cadrelor didactice din acest oraș de munte și pe deasupra de faptul că dirijorul corului este fostul meu student George Grigorică, pe care-l stimez și prețuiesc pentru strădaniile sale și pentru rezultatele artistice obținute“ – D.D. Botez, maestru emerit al artei.
„Sunt convins că Dincolo de portativ – o lucrare unde muzicienii sunt văzuți ca oameni – a fost scrisă din marea, din foarte marea dragoste pentru muzică a domnului profesor George Grigorică. Cartea se adresează tuturor iubitorilor de muzică din orașul Piatra-Neamț, și nu numai, este accesibilă publicului larg, de folos melomanilor, dar și extrem de utilă profesioniștilor. Istoria muzicii devine un obiect arid și sec, dacă nu este presărată cu anecdote autentice din viața muzicienilor, care să încălzească puțin atmosfera și să pună în lumină și alte aspecte. Parcurgând cele peste 400 de pagini mi-am reîmprospătat memoria, cu multe exemple pe care le știam, dar am avut și bucuria de a afla și multe lucruri noi. Dincolo de portativ este o carte bine argumentată, cu întâmplări autentice din viața marilor muzicieni, pe care domnul profesor George Grigorică le-a adunat cu multă migală și atașament“ – conf. univ. dr. Radu Oțel.
„George Grigorică a fost unul dintre marcanții apostoli ai școlii nemțene. Mentor, dascăl de excepție, formator a multor generații de elevi, membru al Uniunii Compozitorilor din România, dirijor și scriitor, om cu principii ferme, cinstit, corect și modest. Întreaga sa stăruință profesională a fost închinată educării prin muzică a oamenilor și înnobilării lor spirituale“ – Mircea Zaharia, redactorul-șef al Revistei Apostolul.
„Fiecare om se exprimă prin ceva: cuvânt, culoare, muzică, dans… Profesorul George Grigorică se exprimă prin muzică. În conștiința mea și a colegilor mei este Profesorul împătimit de meserie și de credința că muzica poate realiza legătura dintre suflete. (…) Convingerea mea este că sub influența orelor de clasă și a personalității Profesorului au stat nu numai generația mea, ci și generațiile următoare, pentru că el a știut ca prin activitatea din cadrul Școlii de Muzică din Piatra-Neamț să trezească interesul pentru meseria de dascăl – profesor de muzică, într-o perioadă în care această disciplină era socotită o dexteritate“ – prof. Alexandru Lupu, inspector de muzică ISJ Neamț.
Scrie raspunsul tau!