Pelerinaj la Schiturile Mănăstirii Sihăstria din judeţul Neamţ
Pe teritoriul judeţului Neamţ se află cel mai reprezentativ ansamblu monahal din Moldova şi din întreaga ţară. Unul din aceste lăcaşuri care a avut un rol important în trecutul Moldovei medievale este Mănăstirea Sihăstria.
Aşezată la margini de păduri seculare, pe un platou însorit înfipt în coasta muntelui, Mănăstirea Sihăstria este locul unde şi-au trăit viaţa monahală unii dintre cei mai mari duhovnici din întreaga ţară, şi anume: Părintele Cleopa, Ieroschimonahul Paisie Olaru, Schimonahul Irineu Protcenco şi Arhimandritul Ioanichie Balan.
Mănăstirea Sihăstria are în subordinea ei pe teritoriul judeţului Neamţ patru schituri, adevărate lăcaşe de rugăciune şi muncă aşezate în locuri retrase şi deosebit de frumoase. Pelerinii pot vizita acesti schituri care au fost construite în locurile unde s-au nevoit de-a lungul veacurilor zeci de sihaştri iubitori de Dumnezeu.
Schitul Sihla este situat la aproximativ 8 km de Mănăstirea Sihăstria (acces pe drum forestier), în ţinutul liniştit al codrilor seculari care oferă privelişti şi peisaje variate deosebit de încântătoare. Biserica schitului a fost construita din lemn in stilul clasic al bisericilor moldovenesti, cu o singura turla in forma de cruce deasupra naosului, iar interiorul este impartit intre altar, naos si pridvor.
In anul 1763 la adăpostul primitor al unui bloc de piatră, a fost construită o bisericuţă „dintr-un brad”, lungă doar de caţiva paşi. Biserica este lucrată în formă de corabie din bârne de lemn, căptuşită în exterior cu scândură şi acoperită cu sită. Pe partea de nord a Muntelui Sihla, pe o poteca tainică, se urcă la Peştera Sfintei Cuvioase Teodora. Aici este locul unde aceasta, prin multe lacrimi de post şi rugăciune, s-a nevoit ani de-a randul.
Schitul Daniil Sihastrul este situat la 2 km de Schitul Sihla, într-un loc pustnicesc cu stânci golaşe şi mici peşteri aproape de “Râpa lui Coroi”. Fiind aşezat într-un loc retras şi greu accesibil, construcţia schitului s-a realizat cu ajutorul credincioşilor. Astfel , s-a construit din lemn de brad şi stejar biserica schitului, cele două corpuri de chilii, clopotniţa şi aghiasmatarul.
Schitul „Inaltarea Sfintei Cruci” se află la 3 km de Mănăstirea Sihăstria în poiana ce poartă numele pustnicului Ioan care a sihăstrit în acele locuri în secolul al XVII-lea. Drumul până la schit se numeşte “Drumul Crucii” şi este marcat cu troiţe pe care sunt pictate imagini cu scene din ultimile zile din viaţa lui Isus pe pământ.
Schitul “Sfântul Mina” de la Târgu Neamţ datează din anul 1933 când aici a luat fiinţă primul metoc al Mănăstirii Sihăstria – Metocul Graşi. Schitul actual a fost ridicat dupa anul 1990 când s-a construit un nou corp de chilii, un mic paraclis de cărămidă şi o gospodărie anexă necesară călugărilor. Din anul 2003 s-a început aici construirea unei biserici de dimensiuni mai mari cu hramul “Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon”.
În ultimii ani, Mănăstirea Sihăstria împreună cu aceste schituri şi-au amplificat lucrarea misionară şi duhovnicească, fiind vizitate de numeroşi pelerini din ţară şi străinătate.
parca mai este si schitul de la Codrii Pascanilor si schitul de la Boureni, nu?:)
http://sihastria.mmb.ro/sf_theodora.htm
http://sihastria.mmb.ro/boureni.htm
Scrie raspunsul tau!