Lăcaşuri de cult de pe Muntele Ceahlău
Ceahlăul este un munte legendar, singurul din România şi al doilea din lumea creştină, după Muntele Athos, care are o zi de hram “Schimbarea la Faţă”, pe data de 6 august. Frumuseţea acestui munte sfânt, bogăţia florei şi faunei fac din Masivul Ceahlău unul dintre cei mai cunoscuţi şi vizitaţi munţi din ţară. Ajunşi aici, turiştii pot vizita şi cele trei lăcaşuri de cult care se găsesc pe Muntele Ceahlău.
Mănăstirea “Schimbarea la faţă” de pe Muntele Ceahlău a fost ctitorită în anul 1993 de către Î.P.S. Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române în memoria sihaştrilor care s-au nevoit în aceste părţi de sute de ani. Situată în apropierea cabanei Dochia pe platoul muntelui şi înconjurată de stânci, biserica mănăstirii este construită din lemn în formă de cruce. Acest lăcaş de cult a fost ridicat prin contribuţia credincioşilor din comuna Ceahlău şi din localităţile învecinate şi cu binecuvântarea Patriarhului Daniel şi a vieţuitorilor din această mănăstire. În fiecare an credincioşii din toată ţara vin pe Muntele Ceahlău de sărbătoarea „Schimbarea la Faţă” pentru a lua parte la pelerinajul dedicat sfinţilor.
Mănăstirea Durău este situată la poalele Muntelui Ceahlău şi la 5 km de cascada Duruitoarea, de la care, dupa tradiţie, şi-ar fi luat numele. Mănăstirea a fost construită pe locul unui Schit de maici ctitorit în sec al XVII –lea de către una din fiicele domnitorului Vasile Lupu. Actuala biserică s-a ridicat începând cu anul 1830 de cativa călugări de la Mănăstirea Neamţ şi Secu, ajutati de schimonahia Safta Brancoveanu. Pridvorul bisericii, care poate fi admirat şi astăzi, a fost pictat în ulei în anul 1835, de către monarhii Pimen, Macarie şi Ghervasie. Pronaosul, naosul şi altarul au rămas nepictate din anul 1835 pana în anul 1935, cand au fost împodobite cu pictura în ceară, în tehnica encaustică, de către Nicolae Tonitza şi ucenicii săi, studenţi şi absolvenţi ai Academiei de Arte Frumoase din Iaşi – printre care şi Corneliu Baba.
Schitul Cerebuc este un schit de călugări ce aparţine de Mănăstirea de pe Muntele Ceahlău situat în Poiana Cerebuc, într-un loc de o frumuseţe unică şi cuprinde o biserica alături de câteva chilii. Biserica este construită din lemn şi acoperită cu şindrilă. În interior pereţii sunt împodobiţi cu o pictură realistă deosebit de frumoasă, iar catapteasma este din lemn de stejar sculptat. Naosul are abside largi şi profunde fiind luminat de câte o fereastră în partea de sud şi în cea de nord.
Scrie raspunsul tau!