Lebede la iernat pe lacurile din Neamţ
Se apropie iarna şi aşa cum ne-am obişnuit în ultimii ani lacurile Pângăraţi, Vaduri şi Bâtca Doamnei devin loc de iernat pentru lebede şi numeroase specii de păsări de apă. Lebedele vin aici de câţiva ani, migrând dinspre nord unde iernile sunt mult mai aspre. Pe cele trei lacuri, ferite de vânt şi cu suprafaţa neîngheţată complet, ele găsesc condiţii excelente pentru a ierna. De obiciei lebedele rămân pe lac până în luna martie când migraţia le poartă înapoi spre miazănoapte.
Ocrotite de lege şi declarate monumente ale naturii, lebedele de iarnă, aşa cum sunt numite în popor, au devenit atracţia trecătorilor şi a vizitatorilor, care nu vor să plece mai departe fără a poposi câteva clipe pentru a le admira şi a le face o fotografie. Din acest motiv, pentru turişti s-au amenajat pe malul lacului Pângăraţi câteva locuri de popas de unde pot admira numeroasele specii de păsări care trăiesc aici.
Oamenii locului s-au obişnuit cu ele şi le ocrotesc. Fenomenul este explicat de specialişti prin modificările climatice care au avut loc în ultimii ani, în special din cauza încălzirii globale.
Lebede lacul Pangarati 2011, judetul Neamt
Aceste lacuri pe lângă scopul de protecţie, oferă şi privelişti minunate celor care poposesc pe malurile lor. Astfel, speciile floristice şi fauniste existente în această zonă protejată sunt diverse şi conferă lacurilor o frumuseţe unică.
Lacurile Pângăraţi, Vaduri şi Bâtca Doamnei sunt situate pe cursul mijlociu al râului Bistriţa şi reprezintă o verigă importantă în păstrarea biodiversităţii şi a habitatelor naturale pentru toată zona estică din continentul European. Alături de lebede mai iernează aici următoarele specii de păsări de apă: raţa mare, raţa sunătoare, corcodel mic, corcodel cu gât negru, corcodel cu gât roşu, ferestraş mare, ferestraş moţat, ferestraş mic, raţă sunătoare şi raţă moţată. În scopul cunoaşterii şi protejării acestor specii s-au demarat mai multe proiecte la nivel judeţean de conservare a zonei.
Scrie raspunsul tau!