Biserica de lemn din cimitirul Mănăstirii Sihăstria
La Mănăstirea Sihăstria lângă cimitir se află o biserică de lemn de o mare valoare artistică şi arhitecturală impresionantă prin modul original în care meşterii au executat ornamentaţia bisericii. Biserica cimitirului a fost ridicată din iniţiativa Părintelui stareţ Victorin Oanele.
La începutul anului 1988 s-a hotărât strămutarea la Sihăstria a unei biserici vechi de lemn cu hramul “Sf Arhangheli Mihail si Gavriil” din satul Hlăpesti, comuna Dragomiresti, judetul Neamt. Biserica datând din secolul al XVIII lea şi fiind construită din lemn se afla într-o stare foarte deterioarată motiv pentru care s-a optat pentru construirea unei biserici noi care să păstreze neschimbat planul vechii bisericii. Astfel, între anii 1988 – 1999 s-a lucrat la ridicarea actualei biserici de lemn care păstrează neschimbat forma şi frumuseţea bisericii de la Hlăpeşti.
Icoanele care împodobesc lăcaşul de cult sunt cele originale care au împodobit vechea biserică iar catapeteasma este pictată de Arhim. Vartolomeu Florea. Biserica a fost sfiinţită la data de 7 august 1999, dându-i-se hramul „Invierea Domnului” şi „Sf. Apostol şi Evanghelist Ioan”. In această biserică se slujeşte, în special, pentru părinţii adormiţi din cimitir doar sâmbăta, începând din primăvară şi până toamna târziu.
Biserica de lemn de la manastirea Sihastria, judetul Neamt
Alături de biserică se află cimitirul mănăstirii Sihăstria care a fost aşezat în acest loc de către Părintele Cleopa. Acesta între anii 1944-1945 a mutat, aici, rămăşiţele pământeşti ale călugărilor din cele trei cimitire ale mănăstirii. In cimitir se găseşte mormântul Parintelui Cleopa şi al Părintelui Paisie Olaru, la care se roagă zilnic zeci de credincioşi.
Manastirea Sihastria este un loc de pelerinaj care atrage anual zeci de credincioşi dornici să viziteze vechea bisericuţă de lemn şi cimitirul în care este îngropat Parintele Cleopa şi Părintele Paisie Olaru.
Scrie raspunsul tau!