Atracţii turistice de pe platoul Masivului Ceahlău
Cu o istorie demnă de invidiat masivul Ceahlău oferă turiştilor care vin să-l viziteze experienţe inedite, dar o imagine completă a frumuseţilor de aici o vor avea numai după ce vor ajunge pe platou. Pentru iubitorii de drumeţii sunt amenajate şi omologate 7 trasee turistice care străbat muntele prin locuri diferite şi impresionează prin stâncile cu forme ciudate care de-a lungul vremii au dat naştere la numeroase legende, dar si prin varietatea speciilor floristice protejate in cele trei rezervaţii.
Platoul de pe muntele Ceahlău reprezintă punctul culminant al călătorii dar şi locul de unde poţi să admiri privelişti montane spectaculoase, fumuseţea peisagistică a stâncilor şi pitorescul zonei. Platoul are aproape 6 km lungime şi peste 1 km lăţime în partea sa sudică. Între Vf Ocolaşul Mare (1907 m) şi Vf Toaca ( 1904 m) deasupra platoului se ridică vârfuri cu înălţimi sub 1850 m: Bâtca lui Ghedeon ( 1845 m) şi vârful Lespezi ( 1805 m) iar pe flancuri apar numeroase poliţe dintre care cea mai cunoscută este Poliţa cu Crini.
Atractii turistice pe Ceahlau, judetul Neamt
De pe marginea platoului se pot admira stâncile cu forme ciudate în jurul cărora s-au ţesut celebrele legende ale Ceahlăului, şi anume: Turnurile Ocolaşului Mare, Panaghia, Claia lui Miron, Turnu lui Budu, Detunatele, Căciula Dorobanţului. Impresionante sunt şi conglomeratele calcaroase deschise la culoare de la Piatra cu Apă, stânca Dochia, Ocolaşul Mic, Izvorul Alb sau cele de sub Turnul lui Budu.
Pe Vf Toaca se poate urca pe o potecă mai abruptă dar efortul merită pe deplin pentru că de aici poţi admira una din cele mai ample privelişti de pe masivul Ceahlău. Dacă priveşti de pe Toaca spre mănăstirea vei vedea vârful stâncos al Vithovoşului şi culmea Higheşului. Alături de acestea pe platou se poate vizita Mănăstirea Ştefan cel Mare. Biserica mănăstirii a fost construită în anul 1993 şi este situată în apropierea cabanei Dochia şi Staţia meteorologică Toaca.
Frumuseţea acestui munte sfânt, bogăţia florei şi faunei fac din Ceahlău unul dintre cei mai cunoscuţi şi vizitaţi munţi din ţară. Acest munte este o comoară a neamului românesc, iar turiştii care vin să-l viziteze au ocazia să descopere tainele peisajului montan odată cu peisajul sufletesc al oamenilor de la munte.
Scrie raspunsul tau!