Colecţii de artă veche bisericescă din Neamţ
Colecţiile de artă veche bisericescă din Neamţ sunt unele din cele mai importante obiective culturale pe care nu ar trebui să le rataţi dacă vă aflaţi în vizită la mănăstirile din Neamţ. Cele mai reprezentative colecţii sunt cele din muzeele mănăstirilor Văratec, Agapia şi Neamţ. Toate aceste exponate sunt mărturii vii ale unei vechi culturi, argumente ale pietăţii unui neam şi ale facultăţilor sale creatoare.
Muzeul de la Mănăstirea Neamţ – Tezaurul mănăstirii cuprinde obiecte de cult din metal preţios, broderii, ţesături şi sculpturi în lemn care au fost confecţionate în mănăstire sau au fast dăruite de voievozi şi alţi binefăcători. Toate aceaste obiecte şi documente ne-au adus noi informaţii istorice care întregesc cunoaşterea istoriei zbuciumate a poporului român. Bogaţia mănăstirii Neamţ a reprezentat de-a lungul timpului ţinta mai multor incursiuni şi divergenţe, dar cu toate acestea Mănăstirea Neamţ a rămas un important centru de cultură medievală păstrând în muzeu o bună parte din Patrimoniul Cultural Naţional.
Colectii de arta religioasa in Neamt, judetul Neamt
Colecţia Mănăstirească de la Mănăstirea Agapia, judeţul Neamţ – În anul 1927 s-a înfiinţat în cadrul Mănăstirii Agapia cel dintâi muzeu mănăstiresc care cuprinde nu numai obiecte de cult şi arta religioasă, ci şi obiecte de artă laică: ţesături, cusături, sculpturi în lemn, podoabe şi alte obiecte de artă provenite din diferite zone ale ţării. Aceasta colecţie mănăstirească de la Agapia expusă în săli mari şi luminoase, bogată în exponate de o mare valoare cultural-istorică lasă o impresie deosebită vizitatorilor.
Colecţia de Artă Veche Bisericească de la Mănăstirea Văratec – conţine cele mai bătrâne icoane pictate în tempera pe lemn, datând din sec. al XV lea şi care îl înfăţişeaza pe Sf. Nicolae sau pe Arhanghelii Mihail şi Gavril aduse de la Mănăstirea Râşca – Fălticeni. Din sec al XVI lea de la Văleni – Neamţ datează o pereche de icoane împărăteşti înfăţişând, una pe Mântuitorul Isus Hristos, cealaltă pe Maica Domnului cu Pruncul şi icoana „Schimbarea la Faţă”, care sunt pictate în tempera pe lemn şi ni se arată clasice în stilizarea lor bizantină. Din sec. al XVII lea datează o serie de icoane de mici dimensiuni care vin tot de la Văleni, dar şi icoana „Maica Domnului Dolorosa” lucrată în tempera de zugravul Eftimie. De la schitul Topoliţa sunt icoanele cu Mântuitorul şi cu Maica Domnului pictate de ieromonahul Tiufan în anul 1697.
Scrie raspunsul tau!