Expoziţia “Obiceiuri populare de iarnă” la Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra Neamţ
Începând cu data de 6 decembrie la Muzeul de Istorie şi Arheologie din Piatra Neamţ s-a deschis expoziţia temporară „Obiceiuri populare de iarnă”. Expoziţia cuprinde aproximativ 100 de piese ce ilustrează vechile ritualuri agrare şi pastorale de fertilitate: Pluguşorul, jocurile cu măşti Capra şi Ursul sau teatru popular Irozii, Banda lui Jianu şi Bujor care se desfăşoară în această perioadă. În Ţinutul Neamţului s-au păstrat multe dintre obiceiurile populare specifice sărbătorilor de iarnă, în fiecare sat existând astfel de grupuri de colindători.
Meşterul popular Neculai Popa din Târpeşti (1919-2010) a fost cea mai cunoscută personalitate care a păstrat şi transmis tradiţia, el fiind unul dintre protagoniştii şi creatorul recuzitei folosite cu acest prilej. Neculai Popa a realizat două categorii de măşti: antropomorfe si zoomorfe. În prima categorie intră măştile: batrân, babă, urât, drac, cucoana, Anul Nou, Anul Vechi, doctor, ofiţer, evreu, negustor, ţigan şi ţigancă. În a doua categorie întâlnim: urs, ţap, berbec, capră etc. Măştile populare create de către Neculai Popa sunt cunoscute în întreaga lume.
Expozitie de masti Piatra Neamt 2012, judetul Neamt
Expoziţia „Obiceiuri populare de iarnă” este un omagiu adus acestuia şi este completată cu filme realizate de Anul Nou la Târpeşti şi de măşti realizate de Elena şi Vasile Ciocârlan din Ştefan cel Mare. La deschiderea expoziţiei, un grup de elevi de la Liceul de Artă „Victor Brauner” au interpretat colinde tradiţionale.
Scrie raspunsul tau!