Expoziṭia permanentă a Muzeului de Etnografie din Piatra Neamṭ
La sfârṣitul anului 2013 Complexul Muzeal Judeţean Neamţ a inaugurat o nouă expoziṭie permanentă a Muzeului de Etnografie Piatra-Neamţ. Supusă unor ample lucrări în cadrul proiectului „Restaurarea şi punerea în valoare a zonei istorice şi culturale Curtea Domnească din municipiul Piatra-Neamţ”, clădirea – monument istoric – a fost restaurată ṣi amenajată pentru a găzdui o vastă colecṭie de etnografie din Ţinutul Neamṭului.
În muzeu vizitatorul va descoperi o serie de exponate provenind din cele trei zone etnografice ale judeţului: Valea Bistriţei, zona Neamţ şi zona Roman. Frumuseţea si diversitatea materialului au permis realizarea unei noi tematici “Anotimpurile satului”, completată pentru intrarea în atmosfera rurală de la sfâṣitul sec. al XIX – lea, de reconstituirea unui interior de locuinţă ţărănească. Având la bază calendarul popular, structura expoziţiei a permis punerea în valoare a principalelor ocupaţii, dar şi a marilor sărbătorii de peste an. Elementul de noutate al muzeului constă în marcarea unor elemente de viaţa spirituală, pentru introducerea vizitatorului în universul credinţei ţăranului român.
Obiectele sunt expuse fie în ipostaza lor reală, urmărind o reconstituire cât mai aproape de adevăr, fie punând accentul pe frumuseţea lor dată de simplitate sau de compoziţii ornamentale. Tabloul satului e completat cu fotografii document, realizate în perioada interbelică de marele iubitor al ţăranului român, fotograf al Curţii Regale a României, Adolph Chevallier.
Programul de vizitare al muzeului este de marṭi până duminică între orele 9.00 – 17.00, iar luni este închis.
Scrie raspunsul tau!