Vizitează satele tradiṭionale din Ţinutul Neamṭului
În Ţinutul Neamṭului simbolurile străvechi ale artei populare s-au păstrat cu toate că ṣi-au pierdut cu timpul semnificaṭiile iniṭiale. Meṣterii populari nemṭeni au reuṣit să aducă prin lucrările lor o preṭioasă contribuṭie la îmbogăṭirea artei populare româneṣti care deţine o deosebită valoare estetică şi documentară.
Satele nemţene duc mai departe ecoul unei bogate vieṭi spirituale, constituind în acelaṣi timp fondul statornic al tradiṭiilor populare, devenit izvor de inspiraṭie pentru creaṭia contemporană. Pe plaiurile nemţene încă se mai păstrează construcţii tradiţionale care reprezintă adevărate documente de viaţă ale înaintaşilor noştri. Aici, s-a dezvoltat o bogată artă a lemnului, plecând de la îmbinările cu măiestrie a bârnelor de la case ṣi de la vechile biserici ṣi ajungând până la decorurile crestate sau decupate în lemn de la construcṭiile mai noi, unde s-au realizat forme arhitectonice specifice fiecărui sat, ca o marcă a comunităṭii.
Viziteaza satele traditionale din Neamt
Construcṭiile de lemn se disting prin dimensiuni reduse şi tehnici simple de realizare, prin echilibrul proporţiilor şi armonia ansamblului decorativ. Obiectele tradiṭionale de la sat relevă gustul pentru frumos ṣi rafinamentul artistic al creatori populari din Neamṭ.
Printre satele tradiṭionale cele mai vizitate se numără satele mănăstireşti Văratec şi Agapia care păstrează şi astăzi puritatea satului românesc cu un conţinut de viaţă străveche. Construite în jurul celor două mănăstiri, satele pot fi vizitate de turiştii care sunt dornici să cunoască frumuseţile de odinioară ale satelor tradiţionale. Peisajul este unic, aerul curat şi proaspăt de munte te îndeamnă la plimbare iar căsuţele rustice cu broderii din lemn îţi fură privirea.
Un alt sat traditional deosebit este satul Bârnadu, un sat de munte pitit sub vârfurile Ciurgăului, pe culmea ce separă bazinele Şugăului şi Bardosului. Casele localnicilor sunt din lemn, acoperite cu şindrilă şi respectă întru totul arhitectura tradiţională a satelor de la munte din zona Moldovei.
În vizită prin Ţinutul Neamṭului de-a lungul văilor ṣi al drumurilor, printre culmi muntoase sau coline, vei găsi gospodării ṭărăneṣti în care se remarcă construcṭiile tradiṭionale din lemn, locuite de oameni deschiṣi, primitori ṣi harnici.
Scrie raspunsul tau!