MĂNĂSTIREA PÂNGĂRAȚI
Așezământ de veche tradiție de pe valea Bistriței, (1461) mănăstirea este amplasată pe partea dreaptă a drumului naţional 15 Piatra Neamț – Bicaz, la aproximativ la 15 km de Piatra Neamț, în apropierea hidrocentralei Dimitrie Leonida de la Stejaru (se merge pe drum asfaltat până la mănăstire).
Deşi înfăţişarea de cetate pe care o avusese la început i s-a pierdut în mare parte, aspectul ei impunător a făcut ca să fie numită adesea de locuitorii din împrejurimi “castelul“.Această construcţie foarte interesantă,are o arhitectură unică între mănăstirile din România. Se pot vedea, minunat îmbinate, cele trei secole: al XV-lea, al XVII-lea şi al XXI-lea, când s-a construit o nouă biserică cu curte şi alei de acces betonate imprejmuite de trandafiri . Aici există, de fapt, două biserici suprapuse, caz extrem de rar, pe care nu-l mai regăsim decât la Biserica „Sf. Ioan Botezătorul“ de la Suceava. Cei mai mulţi istorici consideră fie că biserica de la parter este mai veche şi încorporată, pe la 1560, bisericii lui Alexandru Lăpuşneanu, fie că întregul edificiu datează de la 1642, potrivit pisaniei. Biserica de la demisol a fost la început fără uşi şi ferestre, utilizată multă vreme ca tainiţă a Moldovei până în anul 1802.
Potrivit monografiei mănăstirii, acest așezământ monahal a avut patru denumiri, de-a lungul timpului: de la 1461, timp de 29 de ani s-a numit „Sihăstria lui Simeon“; 99 de ani după ce s-a construit prima biserică din lemn, i s-a spus „Schitul lui Simeon“; apoi, timp de 27 de ani după zidirea bisericii din piatră, toţi au ştiut-o de „Mănăstirea lui Amfilohie“; de atunci și până astăzi o ştim ca “Mănăstirea Pângăraţi”.
Mănăstirea adăposteşte în muzeul ei mai multe comori ale artei religioase, printre acestea numărându-se trei icoane lucrate în mănăstire în anul 1596 în stil bizantin. De asemenea, se mai pot admira catapeteasma lucrată de ieroschimonahul Daniel, în anul 1787, veşminte lucrate în fir de aur, sfeşnice, vase sfinte, o colecţie de carte veche, două Sfinte Evanghelii ferecate în argint şi un exemplar din Cazania Sfântului mitropolit Varlaam de la 1643, în original.
Scrie raspunsul tau!