Picturile lui Nicolae Grigorescu la Manastirea Agapia
Manastirea Agapia este impodobita spre nemurire de sfintii pictati de Nicolae Grigorescu intre anii 1858 – 1861. Lucrarea de executare a picturii interioare a bisericii i-a fost incredintata pictorului de catre Maica Stareta a Manastirii Agapia, Tavefta Ursache. Aceasta a vazut o icoana mare cu Maica Domnului pictata de Grigorescu, icoana pe care o regasim si astazi in muzeul manastirii si astfel s-a convins de talentul pictorului.
Desi avea doar 20 de ani cand a inceput sa picteze interiorul bisericii, Nicolae Grigorescu reuseste cu puterile si talentul sau sa faureasca la Agapia o opera nemuritoare de mare valoare, in care imbina cu succes traditia bizantina cu stilul neoclasic si cu arta populara romaneasca, creata de geniul sau artistic.
In portretele sfintilor, Grigorescu foloseste ca modele preoti slujitori ai manastirii, calugarite, tarani, copii sau diverse persoane aflate in trecere prin manastirea Agapia. Astfel, acesta reuseste sa picteze icoanele din catapeteasma, tablourile si compozitiile murale intr-o maniera realista, in care realitatea este redata cu mare precizie si talent artistic. Se poate observa vivacitatea chipurilor si a coloritului, miscarile pline de gratie, de omenesc si de dinamism.
Poze cu pictura de la Manastirea Agapia
In interiorul bisericii putem admira unele compozitii originale care dovedesc ca Grigorescu a cautat sa impuna o conceptie noua, personala, realizand la Agapia „un stil romanesc al picturii religioase”, cum ar fi: Drumul Crucii, Ruga in gradina Ghetsimani, Punerea Mantuitorului in mormant, Cina cea de Taina, Tobie parasit de inger, Intrarea Mantuitorului in Ierusalim, Sfanta Fecioara Maria cu Pruncul Isus, Crucea cu Mantuitorul rastignit, etc. Printre icoanele cu prorocii mari se remarca chipul tineresc si plin de gratie al profetului Daniil, in care pictorul isi imortalizeaza chipul lui din tinerete, lasandu-ne astfel un autoportret anonim.
Din intregul ansamblul de picturi de la manastirea Agapia, lucrarea cu cea mai mare valoare artistica o reprezinta Icoana Maicii Domnului cu Pruncul in brate. Avand drept model o taranca din satul Filioara, pictorul reuseste sa redea chipul romanesc al Maicii Domnului cu trasaturile si atitudinea de mama taranca din Moldova.
[…] avea doar 20 de ani când a inceput sa picteze interiorul bisericii, Nicolae Grigorescu reușește cu puterile și talentul său să făurească la Agapia o operă nemuritoare de mare […]
[…] Picturile lui Nicolae Grigorescu la Manastirea Agapia […]
Grigorescu- om de cultură, pictor desăvârșit,iubitor de credință.Si-a pus valoarea în operele sale,lăsate moștenire urmașilor,asemeni voievozilor ctitori ai sfintelor lăcașuri ridicate de ei cu credință și dragoste in bunul Dumnezeu! Închinăciune cu smerenie în fața sfintelor icoane existente în mănăstire, slavă lui Dumnezeu,cinste marelui Grigorescu pentru ce a lăsat să-i pomenească numele!Amin !
Am revazut recent piuctura lui Nicolae Grigorescu de la Manastirea Agapia. Este impresionant de frumoas ! Dupa ce vezi muzee importante din Europa si te intorci la Manastirea Agapia spui cu toata convingerea: Nicolae Grigorescu nu numai ca este cel mai mare pictor roman, dar sta alaturi de cei mai mari pictori ai Europei,a perioadei renasterii. Dece insa nu este valorificat la nivelul talentului si a operelor sale? Cati dintre turistii straini vin special la Manastirea Agapia sa vada minunatele picturi ale lui Grigorescu ? Ministrerul Culturii, in loc sa plateasca sume importante pe salarii personalului numeros din minister, mai bine ar cheltui banii pentru valorificarea in strainatate si in tara a marilor pictori,sculptori,artisti si ai oamenilor importanti, care ar atrage mai multi turisti iar Romania ar fi cunoscuta nu numai ca tara hotilor, a cersetorilor si a spagarilor ci si tara oamenilor de cultura care au contribuit la imbogatirea valorilor culturala universale.
Nicolae Grigorescu pentru mine este cel mai mare pictor din toate timpurile .Este un mare geniu al artei !!!
Scrie raspunsul tau!
Primeşte articolele noastre pe e-mail
Călătorie în Țara Zimbrului
Turism în Judeţul Neamţ – Tur virtual 360º
Călătorie virtuală în Neamţ
Contactează-ne pe reţelele sociale
Pentru detalii, vă rugăm accesaţi
ROMANIA EDEN.travel
Categorii de articole
Descoperă Judeţul Neamţ!!
Toate drepturile de proprietate asupra conţinutului paginii web (texte, imagini, fotografii, video, audio, grafică și orice alt conținut furnizat pe această pagină web, inclusiv selecţia, coordonarea și aranjarea acestui conținut) aparțin Consiliului Județean Neamț. Vizitatorilor le este interzisă copierea, reproducerea, modificarea, distribuirea, afișarea sau retransmiterea oricărei părţi din conținutul acestei pagini web, în scopuri comerciale. Vizitatorii pot utiliza pagina web și conținutul acesteia doar în scopuri de informare. Orice altă utilizare este strict interzisă fără acordul prealabil scris al proprietarului, Consiliul Județean Neamț.
Log in | Entries (RSS) | Comments (RSS)